La solicitarea ziarului nostru, reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Galaţi ne-au dat detalii legate de cererea celor de la ArcelorMittal Galaţi privind revizuirea Autorizaţiei integrate de mediu nr. 30 emisă în cursul anului 2007, mai precis fiind vorba de solicitarea legată de prelungirea termenului de exploatarea a celor 54 de milioane de tone de zgură existente în perimetrul haldei Combinatului. Reamintim că exploatarea haldei de zgură se face la ora actuală de către două firme, şi anume Grand Smith International şi Phoenix Slug Services, ultima având grijă şi de baza de fier vechi a fostului colos siderurgic. Răspunsul primit de la conducerea APM Galaţi scoate la iveală faptul că nu există un termen limită pentru exploarea haldei de zgură, operaţiunea urmând să se realizeze până la procesarea integrală şi valorificarea deşeurilor existente pe haldă, urmând ca titularul să închidă depozitul de deşeuri industriale conform prevederilor legale.
„Exploatarea haldei înseamnă recuperarea şi valorificarea deşeurilor existente la acest moment în haldă. Conform legii, a fost sistată depozitarea deşeurilor pe halda de zgură începând cu data de 31 iulie 2009. ArcelorMittal Galaţi a solicitat revizuirea AIM nr. 30/30.10.2007 revizuită ca urmare a modificărilor intervenite în exploatarea Haldei de zgură şi care au fost prezentate în proiectul tehnic de exploatare a Haldei de zgură elaborate de Cepromin Deva”, se arată în răspunsul primit de la conducerea APM Galaţi.
O nouă autorizaţie integrată de mediu pentru Combinat
Potrivit conducerii APM Galaţi, argumentele prezentate pentru continuarea exploatării haldei de zgură, aşa cum a reieşit din proiectul tehnic, au fost: respectarea legislaţiei Uniunii Europene privind depozitele de deşeuri care impun reciclarea şi recuperarea deşeurilor şi utilizarea materialelor şi energiei recuperate, în vederea protejării resurselor naturale, şi faptul că zgura siderurgică poate fi valorificată în diverse domenii, dar mai ales la construcţia de drumuri şi autostrăzi. Conform datelor menţionate în proiectul tehnic realizat de firma Cepromin Deva în luna aprilie 2013, volumul total de deşeuri depozitate pe halda de zgură era de circa 54,2 milioane de tone.
„În data de 19 august APM Galaţi a emis Autorizaţia integrată de mediu numărul 30 revizuită şi care permite titularului activităţii exploatarea haldei de zgură cu respectarea în totalitate a proiectului tehnic de exploatare a Haldei de zgură elaborat de Cepromin Deva . Autorizaţia integrată de mediu revizuită în data de 19 august este valabilă până la data de 31 decembrie 2014, sfârşitul perioadei de tranziţie. După această dată ArcelorMittal Galaţi are obligaţia să solicite o nouă autorizaţie integrată, în conformitate cu prevederile legislaţiei de mediu. La finalizarea perioadei de tranziţie, APM Galaţi va reevalua şi reanaliza condiţiile de exploatare a haldei de zgură”, se arată în răspunsul primit de la conducerea APM Galaţi.