01 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Care sunt noile plafoane şi tarife la energie electrică
Care sunt noile plafoane şi tarife la energie electrică

Guvernul a adoptat astăzi, în procedură de urgenţă, noi măsuri privind mecanismele de achiziţie a energiei electrice, cu scopul temperării creşterii preţurilor.

Potrivit noului act normativ, au fost stabilite următoarele niveluri de consum şi tarife pentru consumatorii casnici:
- 0,68 lei pentru cei care consumă până în 100 de kilowaţi;
- 0,80 lei pentru cei care consumă între 100 şi 255 de kilowaţi;
- 1 leu pentru IMM-uri.

„De asemenea, consumatorii casnici care consumă peste 255 de kilowaţi vor beneficia de acelaşi preţ al energiei, de 1,3 lei, cu specificaţia că, diferit faţă de prevederile anterioare, cei care consumă peste 255 de kilowaţi vor plăti primii 255 de kilowaţi la valoarea de 0,80 lei”, a explicat premierul Nicolae Ciucă.

Marii consumatori vor plăti un preţ de 1,3 lei.

De asemenea, au fost adoptate măsuri temporare, de natură să limiteze veniturile obţinute de producătorii de energie electrică.

Tranzacţiile cu energie electrică sunt aplicabile:
- producătorilor ale căror capacităţi de producere totalizează o putere instalată mai mare sau egală cu 10 MW, cu excepţia producătorilor de energie electrică din surse regenerabile de energie, a capacităţilor de producere a energiei electrice intrate în funcţiune după data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, precum şi producătorilor cu capacităţi de producere de energie electrică şi termică în cogenerare care livrează energie termică în SACET;
- furnizorilor de energie electrică care au contracte încheiate cu clienţi finali, operatorului de transport şi de sistem energie electrică şi operatorilor de distribuţie energie electrică, pentru acoperirea consumului propriu tehnologic al reţelelor exploatate de aceştia.

Pe perioada utilizării mecanismului de achiziţie centralizată de energie electrică preţul plătit de achizitorul unic producătorilor de energie electrică, pentru cantităţile de energie electrică vândute de aceştia prin intermediul mecanismului, va fi de 450 lei/MWh. În acelaşi timp achizitorul unic va vinde cantităţile de energie electrică cumpărate, furnizorilor de energie electrică care au contracte încheiate cu clienţi finali, operatorului de transport şi de sistem energie electrică şi operatorilor de distribuţie energie electrică, prin mecanismul de achiziţie centralizată de energie electrică, tot cu preţul de 450 lei/MWh.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat: „Preţul de achiziţie al acestei energii este preţul de referinţă din ordonanţa 119, este acel 450 de lei, preţ la care statul nu percepe absolut nicio contribuţie la fondul de tranziţie energetică. Este un preţ care asigură dezvoltarea investiţiilor în continuare ale companiilor. Este un preţ care permite în continuare dezvoltarea de noi capacităţi de producere a energiei electrice. Vor participa în acest sistem doar capacităţile puse în funcţiune înainte de adoptarea ordonanţei 27. (...) Pentru anul 2023 estimăm o cantitate de o treime din piaţa de energie care se va regăsi în acest sistem”.


Articole înrudite