Vestea vine de la unul dintre cei mai mari fermieri din România, Dimitrie Muscă, care avertizează că preţul cărnii de porc s-ar putea dubla în următoarea perioadă, din cauza scumpirii energiei, a furajelor şi din cauza pestei porcine africane, care a redus efectivele de animale, iar în ţară s-ar mai produce doar 15% din consumul de carne. Directorul Combinatului Agroindustrial (CAI) Curtici, Dimitrie Muscă, a declarat că scumpirea alimentelor "are loc galopant", iar carnea de porc urmează să se scumpească tot mai mult.
"Principala cauză sigur că este creşterea preţurilor furajelor, dar nu mai puţin creşterea preţului la energia electrică şi la gazul metan care se foloseşte în agricultură, mai ales acolo unde avem industrializare, pentru că abatorizare, fabrică de lapte, pâine, nu se pot face fără gaz. Preţul porumbului a crescut la 1,5 - 1,6 lei, dar nu este la cel mai înalt nivel la care ar urma să fie", a spus Muscă.
În cazul cărnii de porc, fermierul a spus că o altă cauză majoră pentru scumpirile care au avut loc şi vor urma este pesta porcină africană, care a redus efectivele de porci din România, iar "la ora actuală se importă circa 85% din carnea de porc consumată în România".
Directorul CAI Curtici consideră că autorităţile nu au luat măsuri suficiente pentru a se combate pesta porcină, iar porcii mistreţi sunt în continuare principalul vector de răspândire a bolii.
El a declarat că "preţul cărnii de porc se va dubla" şi "se va ajunge ca un cotlet sau ceafă să fie 40 lei kilogramul, unde era 20 - 22 de lei". "Se va duce (preţul - n.r.) pentru că noi nu mai avem (carne - n.r.) dacă noi astăzi mai producem 15%, este o realitate cruntă", a spus Muscă.
CAI Curtici gestionează ferme care au în total 50.000 de porci, 3.000 de vaci, 7.600 de hectare de terenuri agricole şi 36 de magazine de desfacere, în special pentru carne, produse din carne şi lactate.