02 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Preţurile de la notar se schimbă
Preţurile de la notar se schimbă

Să ajungi la divorţ este mai costisitor în 2024 decât era în 2023. Mai mult decât atât, dacă mai ai şi copii minori, trebuie să scoţi şi mai mulţi bani din buzunar. Nu doar despărţirile îşi măresc cotele, ci şi o mulţime de alte procese care trebuie legalizate.
Ministrul Justiţiei a emis ordinul nr. 177/C/2024 pentru aprobarea Normelor privind tarifele de onorarii minimale pentru servicii prestate de notarii publici. Acest act normativ a intrat în vigoare de la data de 26 ianuarie, drept urmare, preţurile pe care le percep notarii au crescut deja.

Cât costă un divorţ la notar, în 2024?

Potrivit ordinului de ministru, o cerere de divorţ costă acum 750 de lei în situaţia în care partenerii nu au copii minori. În cazul în care cei doi soţi au copii, preţul pleacă de la 1.200 de lei. În plus, se adaugă şi suma aferentă pentru legalizarea copiilor de pe certificatele de naştere ale celor doi soţi şi a certificatului de căsătorie.
La aceste sume se adaugă taxele de arhivare şi TVA de 19%.
În condiţiile în care nu se poate divorţa de comun acord, atunci desfacerea căsătoriei se mută în instanţă unde va fi nevoie şi de avocaţi, iar procesele vor fi mult mai costisitoare.

La notar, cei doi soţi trebuie să ajungă la un acord cu privire la:
- numele pe care îl vor purta după desfacerea căsătoriei;
- cui îi vor rămâne copiii şi în ce condiţii;
- ce procedură se va aplica pentru minori;
- modalitatea de păstrare a legăturilor dintre fiecare părinte şi minor;
- pensia alimentară, dacă este cazul de copii minori sau în facultate.

În ordinul de ministru se precizează creşteri pentru următoarele proceduri notariale:
- autentificarea unui act constitutiv pentru  persoane juridice: 300 de lei;
- autentificarea unui act constitutiv al unei asociaţii sau al unei fundaţii: 150 de lei;
- autentificarea unui testament: 130 de lei;
- autentificarea unui procuri: 100 de lei;
- legalizarea semnăturilor părţilor: 250 de lei;
- vânzări imobiliare: variază, porneşte de la 230 lei pentru valori ale imobilelor sub 20.000 lei şi ajung la peste 6.405 lei pentru imobilele cu o valoare mai mare de 600.000 lei;
- contracte de novaţie/delegaţie/compensare/subrogaţie etc.: minim 230 de lei;
- contracte de leasing operaţional: de la 150 de lei;
- cereri de divorţ: de la 750/1200 de lei.

! Toate preţurile amintite sunt plafoanele minime stabilite prin lege şi nu cuprind TVA ori taxele necesare accesării diferitelor registre (ONRC, OCPI, RENCD, RNNEPR, RNNRM etc.). În funcţie de oraş, specific, notar, sumele pot fi mult mai mari.

În calitate de notar public, am urmărit cu atenţie evoluţia modificărilor aduse tarifelor de onorarii pentru serviciile noastre, conform Ordinului nr. 177/C/2024 emis de Ministerul Justiţiei. Este important să subliniem că aceste ajustări au fost făcute în conformitate cu necesităţile şi schimbările din societatea noastră, în scopul asigurării unei prestări de servicii de calitate şi în acord cu standardele legale. Din punctul nostru de vedere se impunea o astfel de actualizare a onorariilor minimale având în vedere faptul că acestea au rămas la nivelul anului 2011. În ceea ce priveşte creşterea costurilor asociate divorţului şi a altor proceduri notariale, înţelegem că aceste modificări pot fi percepute ca fiind un obstacol suplimentar pentru cei implicaţi. Cu toate acestea, trebuie să subliniem că tarifele minimale reflectă eforturile şi responsabilităţile implicate în asigurarea unui proces legal şi corect în conformitate cu legislaţia în vigoare. În pofida creşterii acestor tarife, ne angajăm să oferim un serviciu transparent, eficient şi orientat către nevoile clienţilor noştri. Suntem conştienţi de impactul pe care aceste schimbări îl pot avea asupra familiilor şi a persoanelor implicate în diverse proceduri notariale, şi ne străduim să facilităm aceste procese cât mai mult posibil”, ne-a declarat notarul public Gina Paladi (foto ).

Chiar şi în condiţiile majorării onorariilor minimale pentru divorţ, pentru cei interesaţi este mai accesibil divorţul pe cale notarială decât un divorţ la instanţa de judecată, deoarece implică o soluţionare rapidă în maxim 30-35 zile de la depunerea cererii de divorţ şi nu în luni sau ani de zile, cheltuieli mai reduse, dacă ţinem cont că numai taxa de timbru pentru divorţul la Judecătorie este de 250 lei la care se adaugă onorariul de avocat între 1.500-2.000 lei şi, nu în ultimul rând, soluţionarea amiabilă a unei despărţiri între soţi, este preferabilă unui litigiu în instanţă cu prelungirea situaţiei conflictuale între aceştia, ce are implicaţii majore mai ales pentru copii minori.

Încurajăm consultanţa pe care notarul public o recomandă înainte de a angaja procedurile notariale pentru a înţelege pe deplin implicaţiile şi costurile asociate. Suntem dedicaţi să oferim sprijin şi asistenţă în aceste momente dificile, iar tarifele noastre reflectă nivelul nostru de expertiză şi angajament faţă de clienţii noştri. Ajustările tarifelor vor contribui la menţinerea integrităţii şi calităţii serviciilor noastre notariale, în beneficiul tuturor celor implicaţi în procesele notariale”, a mai explicat notarul Gina Paladi.


Articole înrudite