Încălzirea vremii face ca din ce în ce mai mulţi cetăţeni să-si petreacă timpul liber la iarbă verde. Atunci când cetăţenii nu respectă măsurile de prevenire a incendiilor, distracţia se transformă în incendii în care, de cele mai multe ori, sunt afectate hectare întregi de pădure.
„Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi vă recomandă următoarele măsuri de prevenire şi reguli de comportament în cazul incendiilor de pădure. În caz de incendiu, orice persoană are obligaţia de a acorda ajutor, când şi cât este raţional posibil, semenilor aflaţi în pericol sau în dificultate, din proprie iniţiativă ori la solicitarea victimei, a autorităţilor administraţiei publice sau a reprezentanţilor acestora. În cazul incendiilor produse la păduri, la plantaţii şi la culturi agricole, persoanele fizice şi juridice aflate în apropiere au obligaţia să intervină cu mijloacele de care dispun, fără a fi solicitate şi să anunţe de urgenţă ocolul silvic şi personalul silvic. Deţinătorii de păduri şi utilizatorii de construcţii ori de instalaţii şi echipamente tehnologice de producţie din aceste păduri au obligaţia să conlucreze cu autorităţile administraţiei publice şi cu organele de specialitate ale acestora în organizarea, asigurarea, pregătirea şi punerea în aplicare a planurilor de intervenţie în caz de incendiu. Nu faceţi foc decât în locuri permise, la adăpost de vânt, curăţind terenul din jur de orice material ce se poate aprinde. Nu faceţi focul în caz de vânt puternic şi pe timp secetos, nu lăsaţi copiii să se joace cu focul şi nu lăsaţi niciodată focul nesupravegheat, deoarece chiar şi o rafală slabă devânt ar putea modifica direcţia focului, îndreptând flăcările spre vegetaţie sau transportând scânteile incandescente la distanţe mai mari, în interiorul pădurii. În plus, nu părăsiţi niciodată focul făcut înainte de a vă asigura de stingerea lui completă”, a precizat mr. Eugen Chiriţă, ISU Galaţi.
Nerespectarea acestor măsuri şi inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora se sancţionează conform Legii nr.307/2006, privind apărarea împotriva incendiilor, cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.