22 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Moștenitorii legali: În ce ordine vin la moștenire rudele defunctului
Moștenitorii legali: În ce ordine vin la moștenire rudele defunctului

Potrivit art. 963 alin. (1) Cod Civil, moștenirea rămasă în urma defunctului le revine: soţului supravieţuitor, descendenţilor, ascendenţilor şi colateralilor acestuia. Totuși prezența acestora este abia primul criteriu, următorul fiind gradul de rudenie și vocația la moștenire, de exemplu: descendenții și ascendenții au vocație de a veni la moștenire indiferent de gradul de rudenie cu defunctul, iar numai clasa colateralilor (privilegiați sau ordinari) pot avea vocație la moștenire până în gradul al patrulea inclusiv.

În conformitate cu reglementările Noului Codului civil, rudele defunctului vin la moștenire în ordinea claselor:

  • Clasa I- descendenții (copii defunctului, nepoții de fii/fiice ai defunctului, strănepoții, etc.);
  • Clasa II- ascendenții privilegiați (părinții defunctului) și ascendenții colaterali (frați/surori defunctului);
  • Clasa III- ascendenții ordinari (bunicii defunctului și străbunicii defunctului);
  • Clasa IV- ascendenții colaterali ordinari (unchii/mătușile defunctului și verișorii primari ai defunctului).

Conform art. 975 Cod civil, descendenții vor înlătura moștenitorii din alte clase, venind la moștenire în ordinea proximității gradului de rudenie, iar numai în concurs cu soțul supraviețuitor. În acest sens, copii defunctului fac parte din clasa I și gradul I de rudenie, nepoții defunctului- clasa I și gradul II de rudenie, strănepoții- clasa I și gradul III de rudenie, etc. Dacă la moștenire vor veni 2 moștenitori din aceeași clasă și de același grad de rudenie, atunci moștenirea se va împărți în mod egal. După cum am menționat mai sus, descendenții nu vor înlătura soțul supravietuitor de la moștenire, ci vor veni în concurs cu acesta având cotele respective:

  • Soțul supraviețuitor- ¼ din moștenire;
  • Descendenții- ¾ din moștenire, indiferent de numărul acestora.

Potrivit art. 976 Cod civil, clasa a II de mostenitori este o clasă mixtă întrucât este formată din părinții și frații/surorile defunctului și descendenții acestora, până la al patrulea grad inclusiv (nepoții de frate/soră). Această clasă de moștenitori vor culege mostenirea (numai dacă descendenții nu îndeplinesc condițiile necesare pentru a moșteni), în concurs cu soțul  supraviețuitor (dacă acesta există).  Astfel, cotele ascendenților privilegiați și colateralilor privilegiati vor fi:

  • dacă la mostenire vine un singur părinte, acesta va culege ¼, iar colateralii privilegiați vor culege ¾;
  • dacă la moștenire vin ambii părinți ai defunctului, aceștia vor culege ½, iar colateralii privilegiați vor culege ¼;
  • dacă la moștenire vine soțul supraviețuitor, acesta va culege ⅓, iar părinții și frații/surorile defunctului vor culege împreună ⅔;
  • dacă la moștenire vine soțul supraviețuitor, acesta va culege ½, iar numai părinții sau numai frații/surorile defunctului vor culege ½.

Potrivit dispozițiilor art. 982 și 983 Cod civil, ascendenții ordinari și colateralii ordinari vor veni la moștenire dacă clasele I și II nu îndeplinesc condițiile necesare pentru a moșteni. Ascendenții ordinari și colateralii ordinari vin la moștenire în ordinea gradelor de rudenie cu defunctul. În concurs cu soțul supraviețuitor, atât ascendenții ordinari, cât și colateralii ordinari vor culege:

  • Soțul supraviețuitor- ¾ din moștenire;
  • Ascendenții ordinari sau colateralii ordinari- ¼ din moștenire.

În continuare, soțul supraviețuitor nu face parte din nic o clasa de moștenitori, așadar acesta vine în concurs cu oricare dintre clasele de mostenitori legali, iar în cazul în care nu vrea sau nu poate veni la moștenire (este nedemn, este înlăturat sau renunță la moștenire), soțul supraviețuitor va culege întreaga moștenire. De asemenea, soțul supraviețuitor are un drept real de abitație asupra casei în care a locuit până la data deschiderii moștenirii. Acest drept se stinge la partaj (nu mai devreme de un an) și în cazul în care acesta se recăsătorește (încetează mai devreme de un an), potrivit art. 973 Cod civil.

Conform art. 974 Cod civil, dacă soțul supraviețuitor nu vine în concurs cu descendenții defunctului, va moșteni mobilierul și obiectele de uz casnic care au fost folosite în comun de către soți, pe lângă cota stabilită de lege.

Iar în cazul în care lipsesc moștenitorii legali enumerați mai sus, atunci patrimoniul defunctului se transmite comunei, orașului sau municipiul în a cărui rază teritorială se aflau bunurile la data deschiderii moștenirii, potrivit prevederilor art. 963 alin. (3) Cod civil.

Ludmila Sprincean - colaborator al C. I. Av. ,,Tănase Ioan Mihai


Articole înrudite