04 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Măsurări cu osciloscopul
Măsurări cu osciloscopul

Osciloscopul este un aparate care se folosește la măsurarea unui semnal de tensiune electrică având evoluție constantă sau a mai multor semnale simultane care evoluează discret. Acestea sunt aparate de măsură electronice care au un ecran pe care abcisa reprezintă axa timpului, iar ordonata reprezintă semnalele de măsurat.

Există și osciloscoape moderne care au un ecran digital sau care se pot conecta la ecranul unui calculator și au o serie de funcții suplimentare cum ar fi memorarea datelor, analiza matematică a semnalelor, salvarea lor prin memorare în format digital pe diferite suporturi de tipul disc magnetic sau ca fișier în diferite unități de memorie și chiar tipărirea acestora cu ajutorul unor imprimante. Primul osciloscop a apărut în anul 1897  la Strasbourg, inventat de către fizicianul Karl Ferdinand Braun, urmând ca osciloscopul modern să fie creat de către Allen DuMont.

Caracteristici ale unui osciloscop?

Un osciloscop are numeroase modalități de reglare, cum ar fi amplificarea semnalelor de intrare și reglarea punctului zero, intensitatea punctului luminos, modul de declanșarea a baleierii, scala de timp pentru baleierea pe orizontală, tipul de grafic t-x sau t-y. Acesta poate măsura și observa semnale electrice, de obicei de tensiune, din televizoare, amplificatoare audio și orice alte circuite electrice cu scopul de a stabili parametri optimi ai acestora pentru reparare sau reglarea acestor circuite. Prin acești parametrii ai semnalelor electrice se observă timpul de creștere sau descreștere al unui puls, perioada sau frecvența semnalelor periodice, întârzierea relativă a două semnale, durata unui puls sau factorul de umplere al unui tren de impulsuri. 

Măsurarea cu un osciloscop

Atunci când pe ecranul osciloscopului se obține o imagine stabilă înseamnă că avem un trigger sau o sincronizată. Când două afișări succesive ale unui semnal electric se fac începând cu același moment de timp se obține o suprapunere perfectă a celor două afișări. Reglajele de sincronizare se referă la modul de sincronizare, care poate fi normal sau automat. Modul automat este util și pentru vizualizarea tensiunilor alternative, care în modul normal nu pot fi vizualizate deoarece nu se realizează sincronizarea. Pentru obținerea unei măsurători cât mai exacte osciloscopul trebuie să fie setat în așa fel încât parametrul de interes să aibă o valoare de afișare cât mai mare în modul de afișare, adică un număr cât mai mare cu cât mai multe diviziuni. Căutați mai multe componente electronice de înaltă calitate? Vizitați tme.eu de unde puteți alege dintre cele peste 500 000 de produse disponibile.


Articole înrudite

Începutul anului 2025 vine şi cu scumpiri la pompă. Comparativ cu luna trecută, preţul mediu al ...

AN NOU FERICIT!