În cazul producerii unui accident rutier care se soldează cu vătămarea corporală a victimei sau cu decesul acesteia, partea vătămată, respectiv rudele acesteia (în cazul decesului) se pot constitui parte civilă în vederea acoperirii prejudiciului suferit. Este indicat ca victima/rudele victimei să apeleze la ajutorul unui avocat specializat încă de la început, din faza de urmărire penală, pentru ca acesta să participe la toate actele de urmărire penală (declaraţii, expertiză judiciară, expertiză tehnică etc.) şi, de asemenea, să comunice cu societatea de asigurări în numele persoanei vătămate şi a familiei acesteia.
Cine plăteşte despăgubirile?
1. Dacă maşina care produce accidentul este asigurată în România, asigurătorul român va fi obligat la plata despăgubirilor.
2. Dacă maşina condusă de şoferul vinovat de producerea accidentului nu este asigurată, dar maşina este înmatriculată în România, va fi obligat la plată Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii.
3. Dacă autorul accidentului a rămas neidentificat va fi obligat la plată Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii.
4. Dacă maşina condusă de şoferul vinovat este înmatriculată şi asigurată în străinătate, societatea de asigurări din străinătate va plăti despăgubirile.
5. În cazul în care maşina condusă de şoferul vinovat este înmatriculată în străinătate, dar poliţa RCA nu este valabilă, organismul omologat al Fondului de Protecţie a Victimelor Străzii din statul unde este înmatriculată maşina va fi obligat la plata daunelor.
Norma 39/2016 privind asigurările auto din România emisă de Autoritatea de Supraveghere Financiară, ce a intrat în vigoare în decembrie 2016, prevede că pentru accidente produse începând cu data de 1 ianuarie 2017 se aplică următoarele limite de despăgubiri:
• pentru vătămări corporale şi decese: 6.070.000 de euro pentru cererea totală de despăgubire (indiferent de numărul de victime);
• pentru prejudicii materiale: 1.220.000 de euro pentru cererea totală de despăgubire.