19 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cum să iei cele mai bune decizii când îţi alegi un aparat de aer condiţionat ieftin
Cum să iei cele mai bune decizii când îţi alegi un aparat de aer condiţionat ieftin

Fiecare dintre noi cauta un aer conditionat ieftin si isi doreste sa cheltuie cat mai putin pentru a obtine cat mai multe avantaje. Acest lucru este cat se poate de normal si de cele mai multe ori este si realizabil, dar asta nu inseamna ca trebuie sa sacrificam confortul de dragul de a investi mai putin.
De regula, aparatele sunt cotate la un pret in functie de putere, de eficienta si nivelul tehnologic la care se afla. Asadar, sunt destul de multe caracteristici pe care trebuie sa le ai in vedere cand cauti un aparat pentru a putea spune cu adevarat daca el este ieftin sau nu.

Ce înseamna BTU

Daca vrei sa iti cumperi un aparat si va fi primul pentru tine, vei vedea ca eficienta lui este calculata intr-o unitate de masura numita BTU. In plus, toate modele ajung la niste valori foarte mari, de cel putin cateva mii. BTU inseamna British Thermal Unit si este unitatea de masura pentru puterea de racire a unui aparat. Pentru cele casnice, acestea incep de la 5000 BTU si ajung pana pe la vreo 15000 BTU.
Asa cum ar fi probabil de asteptat, cele mai mici sunt si mai ieftine, dar trebuie sa ai casa potrivita pentru ele. Specialistii spun ca 200 BTU ar fi de ajuns sa raceasca un metru patrat. Asadar, un aparat de 5000 BTU ar ajunge pentru 25 metri patrati. Dar poate ca tu ai o casa de 60 metri patrati, caz in care modelul ieftin nu te va ajuta prea mult.  Pentru o astfel de suprafata un aparat de 12000 BTU ar fi ideal si nici nu trebuie sa iti faci griji pentru ca si acestea pot fi mai scumpe sau mai ieftine.
La toate acestea se pot adauga si alte considerente. O casa intunecoasa scade necesarul de putere chiar si cu 10 %, pe cand una in care bate soarele toata ziua il creste cu aceeasi proportie. Daca locuiesc trei persoane in casa, pot fi adaugati inca vreo 500 BTU pentru mai multa eficienta. Iar daca aparatul trebuie sa raceasca si o bucatarie, atunci este bine sa cumperi unul cu 2000 BTU mai puternic decat ar fi nevoie initial, pentru a putea face fata si atunci cand gatesti.

Un aparat inverter sau unul normal

Pretul celor doua difera, aparatele non-inverter, mai vechi, fiind si cele mai ieftine. Si totusi, ce inseamna inverter si ce avantaje aduce aceasta tehnologie? Aparatele cu motor de tip inverter functioneaza mereu, doar ca la o capacitate foarte scazuta. Insa cand temperatura creste, acestea ridica si ele nivelul de racire. Cele normale se opresc dupa ce racesc si pornesc cand trebuie sa o faca din nou.
Marele avantaj al modelelor inverter este ca folosesc mai putina enegie. Cele clasice consuma pentru ca sunt nevoite sa porneasca de mai multe ori pe zi, ori de cate ori creste prea mult temperatura, insa motorul inverter merge atat timp cat e deschis aparatul. In plus, sunt si mai putin zgomotoase. In ceea ce priveste capacitatea de racire nu se inregistreaza diferente, dar de regula modele inverter sunt mai moderne, deci aduc si alte avantaje.
Asadar, vrei sa platesti mai putin la inceput si mai mult la fiecare factura sau esti dispus sa investesti ceva mai mult cand cumperi si apoi sa iti scoti banii? Depinde foarte mult si de bugetul pe care il ai initial, dar specialistii recomanda aparatele de aer conditionat cu motor inverter pentru ca ele sunt mai noi, superioare din punct de vedere tehnologic si probabil mai rezistente in timp.

Care sunt dotările moderne de care ai nevoie şi cele la care poti renunţa

Aparatele de aer conditionat devin din ce in ce mai moderne si vin cu foarte multe caracteristici interesante. Dar nu toate sunt la fel de utile, cel putin nu pentru toata lumea. Asadar, sunt si unele la care poti sa renunti daca vrei sa tii pretul de achizitie la un nivel cat mai scazut.
Afisajul digital este cel care se observa primul. Acum majoritatea aparatelor au niste led-uri care indica temperatura si o schema cu butoane ceva mai moderna. Astfel de caracteristici nici nu aduc un pret mai mare si apar in egala masura la aparate mai simple si mai ieftine, cat si la cele foarte moderne (unde sunt o caracteristica omniprezenta).
Functiile de oprire automata, pornire programata si racire diferentiata sunt si ele destul de comune. Poate ca ultima este si cea mai utila si daca ai sansa, cauta un aparat care sa functioneze diferit noaptea. Doar il reglezi o data si apoi va functiona dupa acel program toata vara. In schimb, celelalte doua sunt bine venite, dar nicidecum esentiale. O alta functie la care nu ar trebui sa renunti este cea de autodiagnosticare, ea indicand foarte rapid daca se intampla ceva rau cu aparatul.
In final, este la moda ca aparatele sa vina si cu filtre impotriva prafului si a micro-organismelor sau cu sisteme de dezumidificare. Daca stii ca suferi din cauza alergiilor, filtrele ar fi destul de bune si te-ar ajuta. Dezumidificatorul este si el o aditie interesanta, dar nu se compara cu un aparat de sine statator pentru asa ceva. In plus, creste consumul de energie. Asadar, niciunul dintre aceste sisteme nu este esential. Daca vrei un aparat de aer conditionat ultra modern, vei avea parte si de ele, dar vei plati in plus. Daca te multumesti cu unul clasic, atunci nu vei avea niciun motiv sa le regreti, cu atat mai mult unul financiar.
Cu alte cuvinte, un aparat de aer conditionat ieftin tot trebuie sa iti ofere capacitatea de racire ideala, sa fie relativ modern si daca se poate, sa aiba un motor inverter. Asadar, nu pretul este cel mai important, contand mai mult raportul dintre pret si calitate si modul in care aparatul iti indeplineste nevoile. Din fericire, sunt destule promotii la aer conditionat si vei avea de unde alege. Si chiar daca vara asta ti se pare cam tarziu, nu uita ca un astfel de aparat va fi util si la anul sau chiar la iarna, datorita sistemului de incalzire.


Articole înrudite