În ultimile două seri ale săptămânii Festivalului Internaţional de Animaţie Gulliver, adică vineri, 24, şi sâmbătă, 25 mai 2024, au fost programate spectacole ale cunoscutelor trupe Teatrul Mic şi respectiv Teatrul Naţional “I.L. Caragiale”, a căror prezenţă a indicat importanţa, dar şi relevanţa festivalului gălăţean organizat de Teatrul pentru Copii şi Tineret “Gulliver”.
Teatrul Mic a vrut să descrie culoarea medie a galaxiilor universului, aşa cum este percepută de pe Pământ, botezată astfel de o echipă de astronomi de la Universitatea John Hopkins din America.
“Cosmic Latte” este un nume simpatic ce relevă că lumina de la peste 200.000 de galaxii a fost o medie de alb uşor spre bej. Şi cu adevarat, spectacolul “Cosmic Latte”, produs de Teatrul Mic, împreună cu UNATC, este, după cum declară ei, un concept care “atinge teme fundamentale precum naşterea, dragostea, moartea şi formează şi un cosmos al formelor de exprimare artistică: dans contemporan, muzică live, videoproiecţii, un show total”.
Tinerii actori, împreună cu profesorul Ştefan Lupu şi coregraful Devised, au creat o furtună care a înglobat pe lângă dans, mimă, o coloană sonoră perfect adaptată mişcării scenice, o atingere a miturilor esenţiale ale omenirii, o adevărată lumină, un teatru-performance, care a ţinut publicul cu sufletul la gură şi care s-a terminat printr-un happy-end adecvat, o nuntă românească.
O ora şi 30 de minute de spectacol care nu a avut nevoie de cuvinte şi care a oferit spectatorilor, cum definea Daria Ancuţa, “ceva ce e hipnotic şi fascinant în mişcările lor, în delicateţea cu care se privesc şi în energia pe care o pun la bătaie pentru a-şi spune împreună poveştile”.
Seara de sâmbătă s-a deschis cu un mega-spectacol de 3 ore si 30 de minute, în regia lui Radu Afrim şi interpretat de Teatrul Naţional din Bucureşti.
Intitulat “La câţiva oameni distanţă de tine”, cu textul scriitorului bistriţean Dan Coman şi co-produs de Centrul Cultural “George Coşbuc” Bistriţa, spectacolul, după cum este descris de TNB, ca unul care “vorbeşte despre apropierea dintre oameni, dar şi despre distanţele dintre noi care cresc şi descresc odată cu fiecare alegere, cu fiecare vis, cu fiecare nouă întâlnire. Un spectacol despre relaţiile sensibile dintre părinţi şi copii, aflate în permanentă schimbare, punând totodată sub lupă una dintre cele mai dureroase realităţi ale zilelor noastre: migraţia”.
Distribuţia de excepţie dintre care am putea să-l pomenim pe Marius Manole, construieşte o saga bistriţeană, în care sunt înglobate momentele unor destine pline de realism, traumele des întâlnite în zilele noastre, ale înstrăinării, dorinţei disperate de iubire, despărţirii, amintirilor perturbatoare, tragismul fiind ritmic întrerupt elegant de regizorul Radu Afrim prin contrapuncte de comic cu nuanţe uneori groteşti. FOTO, mai jos!