BlackBOX Hala este un nou spaţiu expoziţional deschis la Galaţi, o galerie care are ca intenţii preluarea curentelor moderne şi alternative, într-o ofertă generoasă şi stimulativă. Plasată într-o fosta hală de reparaţii mecanice dispune de un spaţiu larg, gata să preia orice proiect de artă şi cultură şi dispune de o sală multivalentă în care se pot face spectacole sau prezentări.
Evenimentul care deschide activitatea acestei galerii face parte din „Noaptea Albă a Galeriilor” (NAG, organizator Asociaţia Ephemair sprijiniţi de Fundaţia9 şi BRD), proiect dedicat culturii contemporane din România. Iniţiat în 2007, NAG s-a extins la nivel naţional odată cu a zecea ediţie, din 2016, şi în prezent se regăseşte în cadrul unei reţele a organizatorilor locali din mai multe oraşe din ţară. Noaptea Albă a Galeriilor a fost de la prima ediţie un eveniment cu acces gratuit care susţine necesitatea accesului la cultură pentru publicul larg.
NAG porneşte la drum în Galaţi cu un foarte special proiect, o iniţiativa artistică a artistei Monica Turcu care, împreună cu Liviu Stoica, mapping video-audio, şi curatorul Vincenţiu Puşcaşu, transformă un mega-poem semnat de Leonard Matei într-un asamblaj New Media Art, o redefinire a tot ce ştim despre un produs estetic. Intitulat „Serenadă/ fericirea are picioarele tale”, proiectul doreşte, după cum intenţionează autorii, să „sondeze tema singurătăţii şi a luptei zilnice cu propriile gânduri... în vederea constituirii unui eveniment ce agregă publicul, îl coagulează şi îl catalizează din punct de vedere social”.
Participanţii au fost surprinşi de abordarea mai degrabă perceptuală decât conceptuală, poemul lui Leonard Matei fiind interpretat în şoaptă şi însoţit de imagini ce încorporează simbolic mişcarea umană într-o aparenţă aleatorie. Apare un patetism discret ce evidenţiază „coroborarea dimensiunii literar-poetice (a unui poem ce nu a văzut şi nici nu este gândit să vadă lumina tiparului) cu dimensiunea estetic-funcţională a instalaţiilor (profund conceptuale şi concret determinabile doar prin intermediul instrumentelor tehnice - video, sunet etc.)”.
„Serenadă/ fericirea are picioarele tale” implică privitorul în acest proces creativ, explorator şi sporeşte conştientizarea perceptivă, forţând virtual interacţiunea. Pentru public participarea se transformă într-un act simetric cu creatorii, elaborând urme sau indicii de stări interioare, care descriu tranzitivitatea pură. Căci fiecare imagine şi sunet este o acţiune ce trebuie efectuată împotriva rezistenţei imaginate a sufletelor aflate în mişcare şi totuşi de fiecare dată infinitivul se întoarce la sine fără a-şi numi sfârşitul.
BlackBOX Hala s-a lansat oficial prin acest eveniment şi promite proiecte culturale inovatoare de artă contemporană, prezentări de carte şi expoziţii, teatru experimental şi alte evenimente neconvenţionale. Galerie de imagini, mai jos! Fotografii de Liviu Stoica