04 APRILIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
FOTO: Întâlnire culturală franco-română între oamenii fluviilor, la Biblioteca Franceză din Galaţi
FOTO: Întâlnire culturală franco-română între oamenii fluviilor, la Biblioteca Franceză din Galaţi

În data de 31 martie 2025, la Biblioteca franceză “Eugene Ionesco” (Eugen Ionescu) din Galaţi a avut loc o întâlnire inspirată de viaţa, oamenii şi spiritualitatea ce pot fi regăsite de-a lungul unor mari fluvii care sunt plasate la extremele estice şi vestice ale Europei.
Cele două fluvii sunt care străjuiesc bătrânul continent sunt Dunărea şi La Loire (în română, Loara), cursuri de apă încărcate în istorie şi poezie, vechi de “când lumea” şi care s-au întalnit la Galaţi sub tema “Periplu literar pe Dunăre” (“Périple littéraire sur le Danube”), un titlu ales de doamna prof.univ.dr. Carmen Andrei de la Universitatea “Dunărea de Jos”, organizatoarea evenimentului în colaborare cu doamna Dorina Moisă de la Biblioteca Franceză. Arcul cultural transeuropean a fost proiectat să conţină lecturi, proiecţii şi mai ales o plăcută cunoaştere între tinerii români şi francezi.
Cei patru francezi prezenţi la eveniment sunt iniţiatorii proiectului Batolabo, membri ai asociaţiei “La Rabouilleuse – Ecole de Loire”, o asociaţie proiectată din 1901 şi creată în martie 2011. Ea reuneşte 170 de membri, dintre care 30 au semnat un acord de formare pentru navigaţia fluvială din Loira şi utilizarea în comun a bărcilor.
Tinerii francezi cu specializări multiple, de la antropologie la navigaţie, până la organizare de evenimente artistice, s-au împrietenit cu băieţii şi fetele, studenţi la Facultatea de Litere a universităţii gălăţene.
Activitatea asociaţiei franceze este foarte diversă şi foarte aplicată cu tot ce este legat de apele fluviului, cum ar fi activităţi în natură, excursii cu barca, descoperirea tradiţiilor Loarei care favorizează turismul de plăcere, antrenamentul de navigaţie şi canotaj, căţărare supravegheată în copaci şi organizarea de evenimente ecologice. “La Petite Mussette – Forum Activităţi în aer liber” reuneşte 2.000 de persoane pe weekend şi dă naştere la întâlniri sportive, artistice, ştiinţifice, gastronomic etc. Am adăugat la articol câteva fotografii de pe site-ul oficial al asociaţiei “La Rabouilleuse” (vezi galeria de imagini de mai jos).
Studenţii din Galaţi au dat replica musafirilor francezi cu lectura unor texte clasice sau moderne şi cu o prezentare fotografică a sculpturilor de pe faleza Dunării, faimoasa colecţie artistică din patrimoniul fostelor tabere de sculptură în metal. Iar la sfârşitul întâlnirii platourile de prăjituri şi alte bunătăţi au condus la concluzii care nu pot fi uitate.


Articole înrudite