Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, alături de Comisia Europeană și Parlamentul European, a organizat în data de 19 septembrie, în sala Teatrului Dramatic, Conferința „ORIZONT EUROPA – Oportunități de finanțare pentru cercetătorii și întreprinderile românești”, la care au participat cercetători din Galați și universități partenere, reprezentanți ai institutelor de cercetare, oameni de afaceri locali și regionali, oficialități, parlamentari și membri ai guvernului României.
În deschiderea Conferinței, după cuvântul de bun venit adresat de Rectorul Puiu Lucian Georgescu, au vorbit: Europarlamentarul Dan Nica, Raportor pentru Programul Horizon Europe și Marya Gabriel, Comisar European pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret.
Orizont Europa este principalul program de finanțare al UE pentru cercetare și inovare și unul dintre cele mai mari programe de cercetare și inovare din lume, cu un buget de 95,5 miliarde EUR. Programul facilitează colaborarea și consolidează impactul cercetării și inovării asupra dezvoltării, sprijinirii și implementării politicilor UE, ținând cont de provocările globale, crează locuri de muncă, atrage talente din UE la toate nivelurile, stimulează creșterea economică, promovează competitivitatea industrială și optimizează impactul investițiilor în cadrul unui spațiu european de cercetare consolidat.
În doua parte a Conferinței, au prezentat Programul și au răspuns la întrebări: Massimiliano Esposito, șeful Departamentului de Cercetare-Inovare din cadrul Comisiei Europene, Adrian Curaj, director al UEFISCDI România, Sebastian-Ioan Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Florin Marian Spătaru, ministrul Economiei.
De asemenea, în cadrul conferinței, a avut loc un prim workshop desfășurat în proiectul „Strategii de dezvoltare a portofoliului educațional al Universității <<Dunărea de Jos>> din Galați în corelație cu nevoile actuale ale pieței muncii pentru facilitarea inserției profesionale rapide”. Proiectul, în desfășurare din luna aprilie a acestui an, are ca obiectiv startegic crearea unui hub de dezvoltare comun pe bază de parteneriate multiple universitate – mediul economic – autorități publice cu scopul dezvoltării de acțiuni comune de identificare a nevoilor existente pe piața muncii.
Activitatea a creat un mediu favorabil pentru întâlnirea între reprezentanții mediului economic, reprezentanții universității și studenți, principalul subiect al discuției fiind nevoia de forță de muncă calificată. S-a studiat actualitatea programelor de studii universitare de licență în contextul socio-economic contemporan, dezvoltarea unui portofoliu de cursuri de formare continuă destinate studenților, de programe postuniversitare de formare și dezvoltare profesională continuă destinate absolvenților universității. Aceste cursuri certifică competențele profesionale ale studenților.