15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
VOLUNTARIATUL CA MOD DE A FI! Interviu cu Maxim Cristian, Voluntar ISU Galați
VOLUNTARIATUL CA MOD DE A FI! Interviu cu Maxim Cristian, Voluntar ISU Galați

Ziua Internațională a Voluntarilor sărbătorește în acest an tema solidarității prin voluntariat. În această zi se evidențiază puterea umanității și a colectivului de a produce schimbări pozitive prin voluntariat, fiind recunoscută și promova munca neobosită a voluntarilor din întreaga lume.

Creșterea inegalităților în întreaga lume ne arată importanța lucrului în echipă pentru a găsi soluții comune.

Voluntariatul este locul în care compasiunea întâlnește solidaritatea. Ambele împărtășesc valori comune - sprijinindu-se reciproc cu ajutorul încrederii, umilinței, respectului și egalității. Suntem mândri de voluntarii ISU Galați care sunt modele în comunitățile lor, fiind solidari cu nevoile comunității și personificând inspirația în acțiune.

„Voluntariatul este un impact major atât asupra celui care îl prestează, cât și asupra celor care beneficiază de el. Prin implicarea în acțiuni de voluntariat nu doar că aducem o contribuție reală societății, dar și voluntarul se dezvoltă din punct de vedere personal și profesional.”

Am stat de vorbă cu unul dintre cei mai dedicați voluntari ai ISU Galați în contextul crizei refugiaților din Ucraina, și care a efectuat nenumărate nopți albe pe timpul misiunilor de sprijin și prim-ajutor. Cristian Maxim este un tânăr de 39 de ani, implicat în numeroase acțiuni de voluntariat la nivelul județului Galați și aflat totodată la conducerea „Asociației Voluntarilor Gălățeni”. Dacă la început acțiunile sale erau strâns legate de ajutorul oferit familiilor din județul Galați aflate în dificultate, Cristian ne-a declarat că începând cu februarie 2022 a înțeles că eforturile echipei sale vor avea o nouă direcție: „Odată cu izbucnirea conflictului de la granța de est, ne-am implicat în mod activ în ajutorarea refugiaților din Ucraina. Colaborăm foarte bine cu bisericile implicate în acest proces, cu ONG-urile din Galați, cât și cu autoritățile locale care s-au dovedit deosebit de implicate.”

Cunoștințele și dinamismul acummulate în urma multor acțiuni de voluntariat, l-au ajutta să privească dincolo de granițele și orizontul obișnuit al unui voluntar. Cu toate că a fost alături de echipajele de pompieri ale ISU Galați în misiuni de triaj, transport și ajutorare a cetățenilor ucraineni care au intrat în țara noastră, Cristian Maxim a vrut să fie mai aproape de nevoile refugiaților. „După ce valurile de refugiți s-au mai domolit am hotărât să ajut mai mult, astfel încât am colaborat cu diverse organizații și instituții publice pentru a efectua 1-2  transporturi pe săptămână cu o dubiță încărcată cu hrană și îmbrăcăminte. Am reușit să ajung la Odessa și la Nicolaev, la diferite orfelinate de copii cu dizabilități. Am transportat inclusiv produse medicale provenite din donații, către spitalele mobile aflate în apropriere de zonele de conflict.”

Întrebat despre lucrurile și oamenii văzuți pe drumul pribegiei multor refugiați, Cristian Maxim închide ochii pentru o clipă de parcă s-ar întoarce în acele locuri și ne povestește:

„Am trecut prin orașe „fantomă” în care totul era inchis, nu vedeai picior de om pe strada. Am trecut pe lângă case distruse de bombardamente, am putut vedea cu ochii mei urmele lăsate de rachete trase către Nicolaev. În istoricul oraș Odessa sirenele de avertizare atac aerian strigau continuu, noapte și zi, producând o stare de încordare și teamă. La capătul drumurilor însă, văzând că produsele transportate făceau diferența m-a facut să continui să acord ajutor. Am văzut zeci, chiar sute de oameni care asteptau pe marginea drumului cu bagaje lânga ei, un mijloc de transport care sa îi ducă spre frontieră. Mame cu bebeluși în brațe, bunici cu nepoții speriați, familii întregi care fugeau din calea războiului.”

În acele zile, Cristian spune ca și-a dat seama despre un lucru: că ajutând puțini, ajută pe mulți, așa cum spune și motto-ul echipajelor SMURD, că „cel ce salvează o viaţă, salvează lumea întreagă”.

Este greu de înțeles cum poate transforma un om, 24 de ore ale unei zile obișnuite în tot atâtea ocazii de a ajuta. Am stat de vorbă cu Maxim Cristian despre motivele care l-au determinat să își mai ia un angajament în plus: acela de a fi „voluntar din pasiune”, în cadrul ISU Galați. Ne-a povestit că a aflat de programul „Salvator din pasiune” de pe site-ul www.isujgalati, de unde și-a descărcat documentele necesare.

Cristian își amintește cu emoție despre primele orele de voluntariat pe ambulanță, din 2021: „Încă de mic mi-am dorit să fac parte dintr-o echipă de salvatori, iar programul de voluntariat la pompieri mi s-a părut o excelentă oportunitate. Am ales să fiu voluntar din dorința de a face o diferență, dar și pentru că mi-am dorit să fac parte din ceva ce depășește binele personal.”

Am fost interesați să aflăm care sunt responsabilitățile lui Cristian  pe ambulanță și ce a învățat de la echipajele specializate cu care a colaborat. Ne-a arătat că știe precis care este rolul său în cadrul echipei de salvatori, aceștia mărturisind că voluntarul depune toate eforturile pentru ca fiecare intervenție să fie cât mai eficientă. „Când îi văd pe colegii mei cât de bine și repede se coordonează la o intervenție, felul în care vorbesc din priviri, mă simt mai motivat să devin un profesionist în domeniul situațiilor de urgență și mă pasionează în special partea de prim-ajutor medical. Am învățat că fiecare secundă contează, că în spatele fiecărei intervenții stau mii de ore de pregătire, seriozitatea, profesionalismul și implicarea fiecărui militar în această mare echipă care salvează vieți.”

L-am mai rugat pe domnul Cristi Maxim să ne spună câteva lucruri învățate înainte de a se implica atât de mult în voluntariat, pentru a-i înțelege motivațiile și perspectiva. Ne-a spus că a urmat cursurile Facultății de Comunicare și Relații Publice, iar în calitate de voluntar SMURD, a întâlnit numeroase situații în care a aplicat lucrurile învățate în facultate:

„Comunicarea clară, inteligentă, politicoasă și deschisă este esențială atunci când discutam cu  oamenii speriați și nervoși, când folosim aparatele de comunicație pentru a transmite către echipaj sau dispecerat informații esențiale pentru intervenție, sau când calmăm oamenii și persoanele înspăimântate la vederea unor accidente. Am observat cât de important este să consolăm membrii familiei tulburate și importanța discuțiilor între noi colegii de muncă.”

Întrebându-l pe voluntar despre intervențiile dificile la care a participat, ne-a spus că că sunt cele în care sunt implicați copii. Ascultând un voluntar cum descrie situațiile-limită, înțelegem tot atâtea calități pe care le-a dezoltat Cristian: multă stăpânire de sine, mult tact, răbdare, inteligență, profesionalism și curtoazie. Cristi Maxim ne spune că este fericitul tată al unei fete, „iar atunci când tratez un copil, o fac de parcă ar fi propriul copil, nu doar un pacient”.

Întrebându-l cum l-au ajutat pe viitor aceste calități dobândite în viața de zi cu zi, Cristi Maxim ne arată că profesioniștii în situații de urgență i-au devenit mentori şi prieteni în adevăratul sens al cuvântului.

Un alt aspect pe care Cristi Maxim spune că l-a observat pe timpul acțiunilor de intervenție, este capacitatea voluntariatulului la pompierilor de a crea lideri. Calitățile de conducere, luarea a inițiativei, crearea de noi viziuni, modalități de a contribui și de atingere a unor obiective, toate acestea ne spune domnul Cristi Maxim, sunt aspecte ce pot fi îmbunătățite în cadrul unui grup de voluntari. Activitățile practice ne mai arată voluntarul ISU Galați, implică atât posibilitatea de a avea ca mentor un pompier cu experiență, cât și capacitatea de a motiva și inspira pe ceilalți, alături de gestionarea schimbărilor specifice situațiilor de urgență. Alte aspecte ale dezvoltării personale prin intermediul voluntariatului în rândul profesioniștilor situațiilor de urgență, sunt dezvoltarea capacității empatice, un comportament prosocial, alături de creșterea gradului de conștientizare și altruismul.

„Pe timpul cât am fost implicat în ajutorarea persoanelor afectate de cutremurele din Siria și Turcia am reușit, alături de prietenii de la asociatia „Ajut”, să trimitem câteva camioane cu produse de prim-ajutor, obicete de igienă personală și haine colectate.”

Ascultând vorbind atât de entuziasmat despre ceea ce face, l-am întrebat pe Cristi Maxim ce perspective și planuri de viitor are, ne-a declarat că obiectivele sale pe termen lung implică o intensificare a acțiunilor de voluntariat, alături de o echipă de voluntari cărora să le transmite din cunoștintele sale și alături de care să se implice în diferite proiecteîn sprijinul comunității.

Întrebat cum vede viitorul voluntariatului în comunitatea noastră și ce îmbunătățiri crede că se pot aduce de asociațiile, ONG-urile în domeniu, voluntarul ISU Galați afirmă că are încredere în viitorul acestui tip de implicare. „Oamenii în general au nevoia de apartenență în cadrul unui grup, iar unul dintre cele mai bune moduri de a-ți face noi prieteni și de a te conecta la lume este voluntariatul: intri în contact cu oameni noi, care au inițiativă, valori și interese comune cu ale tale.”

Fiind la conducerea celor 47 de voluntari din cadrul propriei asociații, Cristi Maxim ne-a relatat cum munca în echipă unește relația dintre persoane și ajută la îmbunătățirea abilităților sociale. Tocmai din acest motiv, și-ar dori să invite ONG-urile să colaboreze pe  diferite proiecte și să împărtășească din propria experiență.

„Personal, încerc în mod constant să obțin sponsorizarea diferitelor evenimente caritabile din judetul Galati, cum este „Gala Excelenței în Educație”, eveniment unde sunt premiați toti elevii care au obținut media 10 în judetul Galati. Anul acesta am împărțit în mod gratuit peste 1400 de portii de popcorn la eveniment. Pe timpul iernii mă implic, alături de alți voluntari, în colaborare cu alte institutii, în ajutorarea oamenilor străzii, prin oferirea de îmbracaminte călduroasă, alimente, pături si alte lucruri necesare. Bucuria din ochii lor este pansament pentru sufletul meu și al echipei cu care lucrez.”

În încheiere, l-am rugat pe Cristi Maxim să transmită un sfat pentru cei care se gândesc să se implice în activitatea de voluntariat, dar încă sunt nehotărâți pentru că nu știu ce să aleagă.

Gândindu-se la situațiile pe care le întâlnește în viața cotidiană, voluntarul ISU Galați ne spune cum a observat că cetățenii sunt primii care ajung la locul unui accident, astfel încât cunoștințele de acordare a primului-ajutor medical se pot dovedi utile pentru fiecare persoană.

Voluntarii contribuie la salvarea multor vieți aflate în pericol, iar eforturile, energia și cunoștințele lor în diverse nevoi ale comunității contează. „Stând de vorbă cu o persoană trecută prin greutăți diverse, cred că tinerii pot învăța în mod practic despre responsabilitate, altruism și dobândesc o direcție mai clară asupra viitorului.”

***

Ziua Internațională a Voluntarilor sărbătorită pe 5 decembrie a fost desemnată de Națiunile Unite în 1985 ca o zi internațională de celebrare a puterii și potențialului dovedit de voluntariat.

Tema din acest an este „Dacă fiecare ar face..”, evenimentul reprezintând o oportunitate pentru voluntari și organizațiile de voluntari, de a crește gradul de conștientizare și de a înțelege contribuția pe care o aduc în omunitățile lor. Ziua de 5 decembrie este și pentru instituția noastră una dintre ocaziile de a celebra eforturile voluntarilor, de le împărtăși valorile și de a le promova munca în cadrul comunității noastre, alături de munca tuturor celorlalte ONG-uri din Galați.

Actul de voluntariat se regăsește în toate culturile, limbile și religiile. În fiecare an, sute de milioane de oameni își oferă voluntar timpul și abilitățile pentru a ajuta la transformarea lumii într-un loc mai bun. Când fac voluntariat, ei ajută la îmbunătățirea vieții altora, primind în schimb sentimentul unic al apartenenței la comunitate. *interviu realizat de ISU Galaţi cu ocazia Zilei Internaţionale a Voluntariatului

  • Galerie Foto:

Articole înrudite