14 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Un gălăţean a împlinit 40 de ani neîntrerupţi de donare de sânge
Un gălăţean a împlinit 40 de ani neîntrerupţi de donare de sânge

De zeci de ani vizitele la Centrul Regional de Transfuzii Galaţi sunt un lucru absolut obligatoriu pentru Gheorghiţă Dimache, un inginer de 59 de ani din Galaţi, care în acest an aniversează 40 de ani de când donează sânge. A început din liceu şi apoi a continuat să doneze măcar o dată sau de două ori pe an, dar de zece ani donează de 5 ori pe an. De fiecare dată când ajunge la centru îşi face analizele, iar apoi merge la deja obişnuitul scaun de donare. "Am început să donez din liceu, din anul 1979, şi am început să donez pentru prietenii şi colegii care erau în suferinţă. Ce-i drept, în afară de dorinţa de a-mi ajuta apropiaţii care aveau nevoie de aşa ceva, am avut un exemplu personal în familie, mătuşa mea, sora mamei, care a donat cât i-a permis sănătatea. Într-un fel i-am continuat tradiţia", povesteşte Gheorghiţă Dimache.

O dată la 70 de zile petrece 10 minute în scaunul de donator şi speră ca sănătatea să îi poată permite să o mai facă mult timp de acum încolo. Donarea i-a făcut bine şi la sănătate, deoarece nu mai suferă de durerile de spate care l-au chinuit multă vreme. De abia acum a numărat cam câte vieţi a salvat. "M-am hotărât să donez după ce am aflat că dintr-o donare se pot salva trei vieţi. Niciodată nu am numărat exact câte vieţi am salvat, dar dacă ar fi să fac o medie, 80 de donări înmulţite cu trei vieţi salvate ar veni 240. Şi 200 de vieţi salvate în toţi aceşti ani pentru mine e o mare realizare", spune Gheorghiţă Dimache, care are şi un sfat pentru cei tineri: Să vină să doneze! Nu doar că vor face o faptă bună, dar vor deveni cu siguranţă donatori de cursă lungă, iar asta le va ajuta şi sănătatea, mai spune Gheorghiţă Dimache.

Donatorul este deja unul dintre cei mai vechi şi cei pe care personalul centrului se poate baza mereu. "Este o persoană consecventă şi, din câte am discutat cu dumnealui, faptul că vine şi donează este o tradiţie de familie. Se pregăteşte în vederea donării şi răspunde rapid în momentul în care îl chemăm de acasă când avem nevoie de grupa dumnealui", a precizat Camelia Stoichiţescu, director Centrul de Transfuzii Galaţi. Cei mai tineri donatori sunt impresionaţi de durata lungă a calităţii de donator a inginerului. "Cred că domnul a salvat foarte multe vieţi până acum. Bravo lui!. Eu acum donez pentru prima dată şi chiar mă simt bine să fac asta. Nu ştiu dacă peste ani voi fi şi eu un donator cu vechime", a spus Mădălin Ştefan, aflat la prima donare. Persoanele care donează sânge beneficiază gratuit de analize, dar şi de o zi liberă şi tichete de masă. Însă, pentru donatorii de cursă lungă motivaţia care îi aduce mereu la centru este că din sângele colectat la o singură donare pot fi salvate trei vieţi.


Articole înrudite