Duminică, 06 noiembrie 2022, s-au împlinit 30 de ani de când Sfântului Apostol Andrei a fost chemat ca ocrotitor spiritual al oraşului Galaţi şi al Eparhiei Dunării de Jos.
"Această mare împlinire pentru clerul şi credincioşii de la Dunărea de Jos a fost realizată în anul 1992 la iniţiativa Înaltpreasfinţitul Părinte Casian şi prin hotărârea Consiliului Local Galaţi. Oraşul Galaţi este primul oraş din ţară care a primit ocrotirea spirituală a întâiul chemat la apostolie de către Mântuitorul Iisus Hristos.
În această zi de sărbătoare, chiriarhul Dunării de Jos a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Ap. Andrei” din municipiul Galaţi.
Evenimentul de astăzi deschide seria frumoaselor şi numeroaselor manifestări spiritual-liturgice, pastoral-misionare, cultural-educaţionale şi social-filantropice desfăşurate pe tot parcursul lunii noiembrie în parohiile şi aşezămintele social-filantropice, în şcolile teologice, precum şi în instituţiile de învăţământ şi de cultură din Eparhia Dunării de Jos, închinate Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat la apostolat şi ocrotitor al creştinilor de la Dunăre, dar şi al întregului neam românesc.
La slujbă au fost prezenţi credincioşi din municipiu, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de corul acestui sfânt locaş.
Aflându-ne în duminica a 24-a după Rusalii, ierarhul Dunării de Jos a tâlcuit pasajul evanghelic de la Sfântul Luca din capitolul VIII, versetele de la 41 la 56, în care sunt relatate două minuni săvârşite de Domnul nostru Iisus Hristos, şi anume vindecarea femeii bolnave care s-a atins pe ascuns de veşmintele Domnului şi învierea fiicei lui Iair, o copilă de numai doisprezece ani, singură la părinţi.
„Prima întâlnire a Mântuitorului Hristos în mulţime este cu o femeie disperată căreia nimeni nu-i putea oferi ajutor, dar drumul mergea mai departe către o minune şi mai mare, şi anume către o copilă care avea doisprezece ani de viaţă şi nici nu intrase bine în viaţă şi din cauza unei boli cumplite trebuia să iasă din viaţă tocmai când ar fi trebuit să crească în viaţă. În plus, ea era fiica mai marelui singogii şi mare va fi fost disperarea celui ce tot timpul vorbea cu Dumnezeu în rugăciune şi nu au fost suficiente rugăciunile lui pentru a-şi creşte fiica aşa cum cer Sfintele Scripturi, familia şi firea omenească normală.
Vedem două mari prăbuşiri în durere. Una când te epuizezi de pe picioare şi nu mai ai sânge. Cu toate perfuziile de sânge din lumea aceasta, sângele nu ajută. Şi alta, când trebuie să închizi ochii numai la doisprezece anişori. Acestea sunt fapte reale care se petrec tot timpul în tot locul. Ele sunt întâmpinate cu consternare, cu durere şi cu multă neputinţă. Abia în faţa unor astfel de stări ne măsurăm mai bine puterea noastră omenească, pentru că adesea ne considerăm mult prea puternici. Iată până unde duce puterea omenească!
Totuşi în Sfânta Evanghelie ni se mai spune ceva, că fără Domnul Hristos nu putem să facem nimic (Ioan 15, 5) pentru a lupta cu moartea sau uneori cu boala aducătoare de moarte. Pe de altă parte, prim Măritul Apostol Pavel, pe care Mântuitorul Hristos l-a înviat din răutate, din necredinţă şi din păcat, ne-a arătat că există în viaţa aceasta o înviere la starea de respect, preţuire şi comuniune cu toţi oamenii.
După cum există o moarte trupească în lumea aceasta, există şi o moarte spirituală atunci când, fiind sănătoşi tun din punct de vedere biologic, înstăriţi şi cu bun rost, dar fără respect faţă de oameni, devenim morţi pentru oameni. Omul care nu mai este dorit de oameni este un om mort pentru oameni. Datorită comportamentelor noastre agresive în gândire, în vorbire şi în mândria care umileşte orice om.
Din ambele morţi, Mântuitorul Hristos a venit ca să ne scape. Din Stăpânul şi Învăţătorul nostru, Domnul Hristos devine Doctorul şi Vindecătorul de cele două morţi, sufletească şi trupească”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.
La final, chiriarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe toţi cei prezenţi la slujbă", a transmis, duminică, Arhiepiscopia.