Sâmbăta Morţilor este sărbătoarea care marchează începutul celor şapte Sâmbete ale Morţilor şi care se încheie înainte de Săptămâna Mare a Paştelui. În acest an, Moşii de iarnă în 2022 sunt prăznuiţi sâmbătă, 26 februarie 2022.
De Moşii de iarnă, preoţii săvârşesc o slujbă de pomenire a celor trecuţi la cele veşnice. Este ziua cunoscută şi ca Sâmbăta Morţilor, iar tardiţia prevede ca în fiecare biserică să se oficieze Sfânta Liturghie şi Slujba Parastasului.
De asemenea, credincioşii care fac pomeniri de Moşii de iarnă trebuie să meargă la biserică de dimineaţă, ca să participe la Sfânta Liturghie. Iar după slujbă se oficiază şi parastasul. Apoi, familia merge la cimitir, unde trebuie să aprindă lumânări.
În unele zone ale ţării sărbătoarea Moşilor de Iarnă este cunoscută ca Sâmbăta Morţilor, sau sub numele de „Moşii de piftii”.
De Moşii de iarnă 2022, credincioşii aduc diverse bucate la biserică pentru ca preotul să le slujească şi ulterior spre a fi date de pomană.
Oamenii obişnuiesc să dea de pomană colivă, colaci, piftie, carne, sarmale, fructe şi altele. Totodată, în coşul cu merinde adus la Biserică trebuie să se afle şi pomelnicul în care sunt trecute numele celor morţi şi lumânări pentru a fi sfinţite de către preoţi.
Conform tradiţiei, toate alimentele care nu au fost consumate în această zi trebuie aruncate, şi nu mâncate a doua zi.
În ziua de Moşii de iarnă credincioşii nu trebuie să se lucreze, ci să se ofere alimente de pomană, să se meargă la biserică, să participe la Slujba Parastasului şi a Sfintei Liturghii şi să aprindă lumânări la cimitir, pentru sufletele celor trecuţi în nefiinţă. Cei decedaţi de mai puţin de un an nu trebuie pomeniţi alături de ceilalţi. Pentru aceştia trebuie scris un singur pomelnic, separat.
Astfel, a doua zi credincioşii renunţă la carne. În cazul în care oamenii păstrează mâncarea de la Moşii de iarnă şi o consumă a doua zi, tradiţia spune că iarna se va răzbuna şi se va întoarce aducând frig şi nămeţi.
Femeile care aleg să lucreze de Moşii de iarnă riscă să li "se întoarcă pomana" şi să tremure ca piftia, aşa cum spun datinile.