27 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Tango simfonic - Concert omagiu pentru Astor Piazzolla la Teatrul Muzical Galaţi (FOTO)
Tango simfonic - Concert omagiu pentru Astor Piazzolla la Teatrul Muzical Galaţi (FOTO)

Sâmbătă, 11 decembrie 2021, scena Teatrului Muzical „Nae Leonard” era în ţinută de mare gală, orchestra asortată în culorile roşu şi negru (bărbaţii în costume negre şi bandane sau eşarfe roşii, doamnele fiind în rochii lungi roşii), iar fundalul din catifea stacojie. Această combinaţie de culori este simbolică pentru tango. Reprezentând pasiunea extremă, erosul dramatic şi intensitatea trăirii, după unele cercetari etimologice, termenul de tango fiind născut din cuvantul Shango, un zeu african al tunetului.
Spectacolul produs de teatrul gălăţean este o celebrare a centenarului Astor Piazzolla, poate cel mai celebru compozitor şi inovator al tangoului clasic, care s-a născut în Argentina în 1921. Cu origini italiene, Piazzolla a adus căldura mediteraneană peste ocean, deşi el şi-a trăit copilăria şi adolescenţa la New York, unde a dovedit aptitudini muzicale deosebite şi unde a devenit un virtuoz al unui instrument muzical numit bandoneon (acordeonul de tango), inventat în Germania şi adus în Argentina de emigranţi. Încă de la vârsta de 14 ani, micul Astor a devenit solist în trupa Gardel, cunoscut muzician al tangoului, colaborare de la care putea să i se tragă moartea. Bătranul Piazzolla i-a interzis lui Astor să meargă cu trupa, aceasta dovedindu-se salvator, pentru că trupa lui Gardel a pierit toată într-un accident de avion.
Crescând, Astor Piazzola a cucerit întreaga lume cu muzica sa, fascinantă şi inovatoare, combinând clasicul tango "argentine" cu jazz-ul şi muzica simfonică, în 1992, anul morţii sale, fiind denumit de criticul american Stephen Holden, „cel mai important compozitor de muzică tango din lume”. De-a lungul vieţii sale, se estimează că Piazzolla a scris aproximativ 3.000 de compoziţii originale şi a înregistrat alte 500.
Cu gândul şi sufletul la centenarul vestitului compozitor argentinian, violonistul Ioan Badea a pregătit un repertoriu de piese rearanjate pentru orchestră de coarde, incluzând titluri celebre ca Verano porteno, Libertango, Balada para un loco, Adios Nonino, Escualo şi Violent Tango. Piesele au fost interpretate de un ansamblu format din: Ioan Badea (vioara I), Mircea Sterian (vioara I), Daniela Petrea (vioara I), Marian Sava (vioara a II-a), Luiza Dobrea (vioara a II-a), Mircea Vicleanu (violă), Gianin Ciobotaru (violă), Tereza Gânju (violoncel), Daniel Mehedinţi (violoncel) şi Marian Păduraru (contrabas).
Muzica lor a adus o sonoritate nouă, cultă, instrumentele cu coarde temperând muzica picarească originală, păstrând drama, romantismul, fervoarea şi provocarea.
Orchestra a atacat cu mult rafinament ritmurile prin tempouri vii, contratimpi armonioşi, pizzicato virtuos, aranjamentele orchestrale şi conducerea muzicală fiind semnate de Ioan Badea.
Concertul a avut şi momente de dans, balerinii Alina Donţu, Florentina Ştefan, Oana Rusu-Manolea, Marius Bacalu, Bogdan Pârvu, Ionuţ Ţurlea dând o dinamică deosebită scenei, în coregrafia Gabrielei Gegea.
Cristina, o spectatoare, a declarat după spectacol, că iniţial a avut impresia că este un eveniment de nişă, dar puterea muzicii de „tango nuevo” a însufleţit întreaga sală a Teatrului Muzical indiferent de vârsta spectatorilor. În sală a fost şi Ioana Bulgaru, cunoscuta finalistă de la X Factor 2018, care împreună cu familia a ţinut să vadă acest concert eveniment.

VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos! ↓


Articole înrudite