15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Studenţii basarabeni din Galaţi au participat la cea de-a doua ediţie a proiectului „Descoperă România”
Studenţii basarabeni din Galaţi au participat la cea de-a doua ediţie a proiectului „Descoperă România”

Potrivit declaraţiilor liderului Ligii Studenţilor Basarabeni din Galaţi, Ştefan Bejan, anul acesta excursia studenţilor basarabeni, aflaţi la studii în România, a început la Alba Iulia şi a continuat la Sibiu, pe parcursul a două zile, în perioada 15-16 martie.
Proiectul urmăreşte conştientizarea în rândul participanţilor, a semnificaţiilor locurilor cu o puternică însemnătate istorică, atât culturală, cât şi instituţională, dar şi a monumentelor aferente acestora. La prima ediţie s-a vizitat oraşul Braşov şi construcţiile istorice din împrejurimi.
„Excursia a început odată cu sosirea studenţilor basarabeni la Alba-Iulia, unde am fost întâmpinaţi în mod tradiţional cu pâine şi sare de către organizaţia gazdă, Allbasarabean Alba. S-a vizitat Cetatea Albă Carolina, situată în centrul oraşului, în interiorul cetăţii regăsindu-se laolaltă Catedrala Reîntregirii, Catedrala Romano-Catolică, Muzeul şi Sala Unirii, celula în care au fost aruncaţi Horea, Cloşca şi Crişan, situată în ansamblul arhitectural al porţii a 3-a a cetăţii, Obeliscul ridicat în memoria lui Horea Cloşca şi Crişan, Traseul Celor Trei Fortificaţii – incluzând Poarta Castrului Roman, Statuia Ecvestră a Voievodului Mihai Viteazul, monumentul închinat memoriei lui Avram Iancu, monumentul Custozza, busturile Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria.
Cea de-a doua zi a excursiei a cuprins vizitarea Sibiului, un oraş cu o arhitectură unică, în stil baroc, care ne-a depăşit aşteptările. Unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale oraşului este Turnul Sfatului. În Piaţa Mare am făcut cunoştinţă cu cele mai frumoase clădiri din Sibiu, cum ar fi: Biserica Parohială Româno-Catolică, Palatul Brukenthal, Casa Moringer. Apoi, Muzeul de Istorie Naturală, după ce au traversat Podul Minciunilor. A urmat Muzeul Satului, situat imediat la sud de Sibiu. Acesta este unul dintre cele mai mari muzee în aer liber din România, care conţine creaţii ale civilizaţiei populare tradiţionale, pre-industriale româneşti. Casele, atelierele şi complexele de clădiri sunt presărate în jurul unui lac, printre copacii Dumbrăvii Sibiului. Plimbându-ne printre aceste locuinţe, într-un fel sau altul, cu un sentiment de nostalgie, ne-am reîntors la bunei acasă, în fiecare din noi s-a trezit câte un Nică, băiatul năzbâtios, care abia aştepta să guste din cireşile care abia de s-au copt”, a povestit Ştefan Bejan, impresionat de locurile vizitate.
La nivel naţional, proiectul „Descoperă România” este lansat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Acest program face parte din acţiunile care au ca obiectiv păstrarea, afirmarea şi promovarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a românilor de pretutindeni.


Articole înrudite