23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Studenta Tudor Andreea Gabriela din Galaţi, bursieră şi în 2024 în programul Tinere Talente al Fundaţiei Regale
Studenta Tudor Andreea Gabriela din Galaţi, bursieră şi în 2024 în programul Tinere Talente al Fundaţiei Regale

Fundaţia Regală Margareta a României anunţă numele celor 30 de bursieri selectaţi pentru a face parte din a 16-a ediţie a programului naţional Tinere Talente. Artiştii vor fi susţinuţi pentru dezvoltarea carierelor artistice în domeniile muzicii şi artelor vizuale, oferindu-le o platformă solidă pentru a explora şi a perfecţiona abilităţile creative într-un mediu stimulativ şi plin de oportunităţi.

Dintre 134 de aplicanţi, cu vârste între 14 şi 24 de ani, au fost selectaţi ca bursieri 15 muzicieni şi 15 artişti vizuali, care vor beneficia, pe parcursul unui an calendaristic, de sprijin pentru a-şi urma visurile artistice sub îndrumarea unor personalităţi consacrate din lumea artei. Aceştia vor beneficia de burse individuale de până la 2.000 euro, sesiuni de mentorat, stagii de masterclass intergeneraţionale, training pentru dezvoltarea abilităţilor necesare performanţei, precum şi oportunităţi de promovare în cadrul evenimentelor organizate de Fundaţie şi de partenerii săi. Tinerii bursieri studiază la licee şi universităţi de arte şi muzică din Bucureşti, Braşov, Suceava, Bacău, Timişoara, Iaşi, Baia Mare şi Galaţi.

Competiţia pentru bursa Tinere Talente 2024 a fost acerbă, datorată numărului mare de candidaţi, elevi şi studenţi ai instituţiilor de învăţământ vocaţional din întreaga ţară, provenind din familii cu venituri modeste. Procesul de selecţie a debutat cu analiza dosarelor din punct de vedere social, a continuat cu evaluarea, din punct de vedere artistic, de către juriul format din specialişti, a fost finalizat cu anchete sociale, iar cei mai buni 30 de participanţi la această ediţie a programului au fost aleşi.

Juriul a fost constituit din personalităţi remarcabile ale mediului artistic şi academic, care vor însoţi bursierii şi ca mentori pe parcursul proiectului: Verona Maier - pianist, Iulia Isaev - soprană, Tiberiu Soare - dirijor, Rafael Butaru - violonist, Emil Vişenescu - clarinetist, Alexandru Matei - percuţionist, la categoria Muzică clasică, şi Carmen Apetrei - grafician, Ion Anghel - pictor, Ileana Dana Marinescu - artist vizual, Anca Boeriu - grafician, Sergiu Chihaia - artist vizual, la categoria Arte vizuale.

Prezenţa în juriul de acordare a burselor Fundaţiei Regale Margareta a României este, de fiecare dată, o experienţă de neuitat. Este onorantă, provocatoare, necesită multă atenţie, profesionalism, corectitudine şi echidistanţă. Responsabilitatea cu care «cântăreşti» calităţile unui număr impresionant de copii şi tineri artişti în devenire, poziţionarea lor corectă pe drumul evoluţiei şi previziunea etapelor de dezvoltare ulterioară a acestora, reclamă din partea noastră o grijă părintească sinonimă cu dragostea. Dragostea, aceeaşi energie benefică ce a generat apariţia Fundaţiei şi a perpetuat de-a lungul anilor, cu atâta succes, desfăşurarea tuturor proiectelor. Felicitări şi urări de succes organizatorilor şi bursierilor, cu speranţa că aceştia din urmă, se vor identifica, într-o bună zi, cu cei mai valoroşi artişti ai ţării”, declară Emil Vişenescu, clarinetist, membru al juriului la categoria Muzică.

Am apreciat, deopotrivă, parcursul bursierilor din anul precedent, cât şi calităţile profesionale ale tinerilor care au aplicat pentru prima dată în acest an. Alături de instituţiile de învăţământ artistic, noua generaţie de bursieri vor găsi deopotrivă, prin rolul asumat atât de elocvent de Fundaţia Regală Margareta a României, un sprijin financiar, dar şi o completare la educaţia artistică asigurată prin mentoratele şi evenimentele artistice organizate în cadrul bursei. Rolul de a dezvolta, perfecţiona şi promova, de-a lungul anilor, serii de tineri care doresc să-şi construiască un viitor în domeniul artelor vizuale este un exemplu benefic şi se constituie într-un reper atât pentru societatea culturală românească cât şi pentru mediul socioeconomic, în condiţiile dificile în care, astăzi, un tânăr îşi poate găsi cu greu un parcurs în demersul profesional”, susţine şi Carmen Apetrei, grafician, membru al juriului la categoria Arte vizuale.

! Pe lista celor 15 tineri muzicieni şi 15 artişti vizuali care au devenit bursierii programului Tinere Talente 2024, se află şi Tudor Andreea Gabriela, 22 ani, Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, pictură. Studenta din Galaţi a fost selectată şi în 2023 în programul Tinere Talente al Fundaţiei Regale, subiect despre care Monitorul de Galaţi a relatat în articolul "O studentă din Galaţi, selectată în programul Tinere Talente 2023 al Fundaţiei Regale".

Ajuns la al 16-lea an de existenţă, programul naţional Tinere Talente a susţinut până acum peste 410 de burse acordate tinerilor talentaţi, susţinuţi, de asemenea, prin mentorat şi promovare. Mulţi dintre ei au reuşit performanţe extraordinare pe plan naţional şi internaţional, fiind laureaţi la prestigioase concursuri internaţionale, aplaudaţi şi admiraţi astăzi în capitalele culturale ale lumii pentru muzica şi arta lor. Recunoscut de patru ori ca cel mai bun program de Artă şi Cultură din România, la Gala Societăţii Civile, proiectul creează oportunităţi egale pentru artiştii în devenire, oferindu-le şansa de a-şi dezvolta potenţialul, de a-şi exprima talentul şi de a-şi îndeplini visul, indiferent de contextul lor social.


Articole înrudite