În cadrul Infrastructurii de Cercetare Rexdan sunt desfășurate proiecte complexe și multidisciplinare ce vizează evaluarea concentrațiilor de metale grele, cancerigene și cu risc cancerigen incluse în lista Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului (International Research for Reserach on Cancer) din peștele proaspăt, produse din pește și fructele de mare comercializate pe piața din România.
O parte din aceste prelevări, respectiv cercetări s-au realizat prin intermediul proiectului CNFIS FDI-0334-2022, Stațiunea didactică și de practică SDC Sf. Gheorghe Tulcea – fundament pentru cercetare, educație și comunitate, aria de monitorizare cuprinzând și regiunea Deltei Dunării. Cu ajutorul echipamentelor și a tehnicilor de analiză de ultimă generație (spectrometrie de masă cu plasmă cuplată inductiv), s-au detectat concentrații semnificative de mercur, aluminiu, cadmiu, plumb, nichel, crom, zinc, cupru și arsen în țesuturile peștilor analizați, precum și a fructelor de mare. Mai mult decât atât, luând în considerare abundența microplasticelor în ecosistemele acvatice și proprietatea acestora de adsorbție a diferitelor metale grele, în cadrul proiectului s-au efectuat analize de cuantificare a acestor contaminanți emergenți din tesuturile peștilor și a fructelor de mare prin utilizarea tehnicii de spectrometrie FTIR cuplată cu microscop.
Efectele negative asupra organismelor acvatice generate de contaminanții vizați vor fi evidențiate și la nivel molecular prin determinarea expresiei genice a enzimelor implicate în stresul oxidativ, precum și a indicelui de peroxidare lipidică. Rezultatele obținute în cadrul proiectului vor fi diseminate în reviste de specialitate cu factor de impact ridicat, astfel încât să contribuie la elucidarea aspectelor legate de impactul diferiților contaminanți de interes asupra sănătății umane și furnizarea unor informații sigure consumatorilor de pește și fructe de mare din România, în spiritul conceptului de ,,știință pentru societate”.