21 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Acvariul din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi este partener într-un proiect ştiinţific internaţional intitulat "Reproducerea în captivitate şi menţinerea ex-situ a populaţiilor de Scardinius racovitzai şi Melanopsis parreyssii" şi finanţat de fundaţia „The Mohamed bin Zayed Species Conservation Fund”, deţinută de prinţul moştenitor din Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite. Coordonatorul proiectului este Muzeul Þării Crişurilor din Oradea, care a depus spre aprobare documentaţia proiectului pentru conservarea roşioarei termale şi a melcului termal, două specii endemice, puternic periclitate, localizate în ecosistemul lacului Ochiul Mare din Băile 1 Mai Oradea.

Peştele Roşioara termală sau Roşioara lui Racoviţă (Scardinius racovitzai) şi melcul termal (Melanopsis parreyssii), sunt specii subtropicale unice în lume, doar în zona lacului Ochiul Mare din Oradea putând fi văzute şi care au supravieţuit ultimei glaciaţiuni (acum 10.000 ani), datorită ecosistemului în care trăiau, la o temperatura de 29°C - 34° C. De-a lungul timpului, din cauza impactului antropic (intervenţia omului), acestea au ajuns să fie puternic periclitate, chiar cu risc mare de extincţie.

Specialiştii din Galaţi şi Ungaria efectuează deja experimentele de menţinere şi creştere în captivitate a celor două specii endemice, după ce au colectat împreună cu reprezentanţii muzeului din Oradea exemplarele necesare. La Galaţi, au fost aduşi cinci melci termali şi cinci roşioare termale.

“Este un proiect ştiinţific deosebit de sensibil, pentru că vizează două specii endemice, deosebit de periclitate, a căror biologie şi ecologie sunt puţin cunoscute. Dezvoltarea şi reproducerea acestora în captivitate este deosebit de importantă. Melcii termali îşi au rădăcinile în Era Terţiară, acum 65 milioane de ani. Extincţia lor sau a roşioarei termale ar fi o pierdere mare pentru natură dar şi pentru ştiinţă”, a adăugat muzeograful-biolog dr. Cecilia Şerban.

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Răsvan Angheluţă” Galaţi va primi în urma acestui proiect suma de 5.000 de dolari pentru operaţiunile de creştere şi reproducere a celor două specii în cadrul acvariului. Perioada de parteneriat în care este implicat Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Răsvan Angheluţă” Galaţi cu Muzeul Þării Crişurilor din Oradea este până la data de 11 decembrie 2014.


Articole înrudite