“Nu aruncati bradul ci reciclati-l si protejati mediul inconjurator!” este mesajul operatorului de salubritate ECOSAL, care a demarat o amplă campanie de colectare a deseurilor vegetale si brazilor naturali rămași după sărbători.
Pentru un comportament responsabil și civilizat, locuitorii sunt rugați să NU abandoneze brazii pe domeniul public, iar înainte de a fi duși la punctele de colectare pentru deseuri aceștia trebuie să fie curățați de orice decorațiuni.
Toți brazii colectați sunt tocați si transformați în produse prietenoase cu natura, precum compost sau peleți; compostul rezultat urmand să fie folosit pentru reamenajarea peisagistică a parcurilor din oras.
SP Ecosal continuă acțiunea de informare și conștientizare a utilizatorilor serviciului de salubrizare cu privire la modul de colectare separată a deșeurilor.
Sprijinim cetatenii cu informatii privind colectarea separata a deseurilor iar pentru a preveni abandonul deșeurilor SP Ecosal informeaza ca are in administrare doua puncte de colectare gratuită a deșeuri reciclabile (ambalaje plastic, hârtie/carton, sticlă, metal), deşeuri electrice şi electronice (aparate electrocasnice, becuri, neoane), deșeuri voluminoase, uleiul alimentar uzat rezultat din consumul casnic, deșeuri vegetale rezultate din întreținerea grădinilor și deșeuri de moloz rezultate din amenajarea locuințelor în limita a 2 mc/an, destinate în exclusivitate persoanelor fizice!
Punctele sunt situate după cum urmează:
- Micro 13B – strada Drumul Viilor nr. 1
- strada Etna nr. 29, unde pot fi predate
Câteva reguli privind acceptarea deseurilor la punctele verzi sunt:
- Pentru a putea fi depuse la centre, crengile trebuie să fie tăiate la o dimensiune nu mai mare de 50 cm şi legate în mănunchi, iar frunzele şi iarba trebuie să fie depozitate în saci.
- Uleiul alimentar uzat rezultat din consumul casnic trebuie strecurat pentru a elimina impurităţile şi resturile de mâncare, pus în recipiente de plastic, (pet-uri) bine inchise pentru a evita scurgerile accidentale nedorite.
Este foarte important evitarea amestecarii uleiului uzat cu apă, ulei de motor, uleiuri minerale, lichid de frână sau transmisie, resturi alimentare, produse chimice sau orice alte deşeuri, deoarece acesta nu va mai putea fi reciclat prin urmare nu va fi acceptat la punctul de colectare.
- Cartonul provenit de la ambalaje trebuie să fie curat, uscat, pliat, turtit sau strivit pentru a ocupa un volum cât mai mic
- Deşeurile voluminoase de uz casnic precum piesele de mobilier trebuie demontate sau dezasamblate.
- Deşeurile din construcții provenite din locuinţe, generate de activităţi de reamenajare şi reabilitare interioară sau exterioară a acestora, care sunt acceptate : amestecuri de beton, cărămizi, țigle și obiecte sanitare ceramice. Acestea trebuie depozitate în saci rezistenţi precum cei de rafie. Deșeurile din construcții care se pot depune exclud cele precum polistiren, poliuretan, vată minerală şi bazaltică. Sacii care vor conține deșeurilor menționate anterior nu vor fi primiți de centre.
- Pentru depunerea deșeurilor este necesară prezentarea unui document de identitate în vederea verificării cantităților maxime permise.
În cazul în care v-aţi renovat casa şi vreţi să transportaţi molozul, dar nu aveţi mijloc de transport, puteţi suna, la numerele de telefon: 0236 411 197 sau 0734 113 166 iar Serviciul Public Ecosal poate veni să ridice molozul contra cost; în cazul în care se depăşesc cei doi metri cubi diferenta va fi taxata conform tarifului .
Pentru ridicarea deseurilor electrice si electrocasnice de mari dimensiuni dar si a deseurilor vegetale puteti suna la numarul de telefon 0236 312 282.
Programul celor doua puncte verzi este urmatorul :
- Punct verde Micro 13B – str. Drumul Viilor nr. 1, program: luni – sâmbătă ora 8.00 – 16.00, duminică: ora 8.00 – 12.00
- Punct verde Etna – str. Etna nr. 29, program: luni – vineri ora 8.00 – 16.00
Abandonul și eliminarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate, în acest scop, este interzisă și constituie contravenție care se sanctioneaza conform prevederilor OUG 92/2021.