23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Sinistraţii din judeţul Galaţi au aprobare de la Guvern să hotărască singuri cum vor cheltui ajutoarele financiare pe care le vor primi, în curând, din partea statului român, în sumă totală de 27 de milioane de lei, a declarat ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica.

„Fiecare sinistrat poate să-şi reconstruiască casele, poate să-şi cumpere frigiderul distrus de ape, să-şi  cumpere un animal, să-şi ia haine, dacă au rămas fără ele. Fiecare îşi cumpără ce are nevoie, în funcţie de prioritatea pe care o are fiecare familie, şi acest lucru deoarece situaţiile sunt diferite. Unii oameni au pierdut casele de tot, alţii parţial, unii au pierdut mobila, covoarele sau electrocasnicele, alţii toate animalele din curte. Beneficiarii nu trebuie să justifice cum cheltuie banii, sunt şi aşa amărâţi”, a explicat ministrul Nica. Fondurile vor fi virate către Consiliul Judeţului, care are obligaţia să îi aloce unităţilor administrativ teritoriale afectate. „Fiecare consiliu local va dispune ca nişte comisii, pe care primarul le constituie la nivelul fiecărei localităţi, în care cooptează şi specialişti, să efectueze o evaluare din care să reiasă cât de afectată a fost fiecare familie şi cam care este valoarea la care ar trebui să fie despăgubită. Toate aceste sume, pe care fiecare consiliu local le centralizează, sunt centralizate, la rândul lor, de Consiliul Judeţului, care, prin hotărâre, le transferă fiecărei unităţi adminitrativ teritoriale afectate. Consilile locale primesc suma respectivă şi o virează numerar fiecărei familii”, a spus Nica.

Ajutoarele promise de Guvern dau naştere la controverse

Prim-vicepreşedintele PDL Galaţi, Mihai Capră, fost prefect al judeţului şi fost secretar al Ministerului de Interne, a susţinut vineri o conferinţă de presă în care a declarat că el personal nu ar dori să fie primar pentru a face parte din respectivele comisii care ar urma să stabilească pagubele produse în fiecare gospodărie. Asupra primarilor vor exista presiuni inerente, deoarece va trebui să îi creadă de multe ori pe cuvânt pe unii dintre sinistraţi, care vor declara că în urma inundaţiilor şi-au pierdut un bun sau altul. Mihai Capră se întreabă cum va dovedi fiecare localnic ce bunuri a avut şi cum este posibil să li se dea anumite sume de bani fără să li se ceară nicio justificare, niciun act,  nimic din care să dovedească ce vor face cu banii. „Nu vreau să fiu răutăcios şi nu vreau să jignesc pe nimeni, dar este oare posibil ca unii dintre sinistraţi, după ce primesc banii, să se ducă şi să bea un păhărel de supărare că au rămas fără case şi fără munca de o viaţă dacă tot nu îi întreabă nimeni ce fac cu ei? Oamenii trebuie ajutaţi, dar aşa cum trebuie şi cum spune legea şi fără dovezi de populism date de cei aflaţi la putere”, a spus Capră.


Articole înrudite