195 de seniori gălăţeni au început luni, 01 octombrie 2018, cursurile universităţii, unii fiind prima oară în viaţă la facultate. Este vorba despre al treilea an în care în Galaţi, de fapt numai în Galaţi, îşi redeschide porţile Universitatea Vârstei a Treia. Proiectul se derulează în cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" Galaţi şi are drept scop creşterea gradului de incluziune socială al vârstnicilor. De la foşti profesori sau ziarişti, la croitorese sau asistente medicale, toţi seniorii de abia aşteptau să înceapă şcoala. Studenţii seniori au poveşti fascinante de viaţă.
Decanul de vârstă este Anghelache Catană. Are 87 de ani, a fost subofiţer, iar acum abia aşteaptă să studieze lucruri noi pe care nu le-a putut învaţă în tinereţe. "Mai mult istoria şi flozofia, şi religia. Asta vreau să studiez. Eu am fost subofiţer, iar asta e prima facultate din viaţa mea. Am făcut liceul şi abia acum sunt la facultate. Primele lecţii de istorie şi filozofie le aflu aici, e foarte important", spunea Anghelache Catană. Studenţii seniori nu vin la facultatea doar pentru a învaţă. Se distrează şi ei ca şi mai tinerii lor colegi, numai că ei nu ies în club. "Avem marţea restaurantelor, ceaiul de la ora 10, avem întâlniri şi pe timpul vacanţei", ne spune Roxana Băcanu, 59 de ani, fost economist. Posibilitatea de a cunoaşte oameni, de a-şi reface grupurile de cunoştinţe, i-a adus pe cei mai mulţi pe băncile şcolii. Majoritatea sunt doamne, semn că femeile suportă mai greu singurătatea.
Universitatea Vârstei a Treia din Galaţi este creată după un model francez. De fapt, în toată Europa Vestică există astfel de universităţi adresate vârstnicilor. În România, doar Galaţiul are deocamdată studenţi seniori. La finalul facultăţii, studenţii seniori vor primi diplome cu valoare simbolică.