Palatul Comisiei Europene a Dunării - sediul Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia” încă din anul 1968 - a obţinut titlul de Marca Patrimoniului European, în cadrul competiţiei internaţionale organizată de Comisia Europeană. Astfel, monumentul istoric de la Galaţi, pentru care Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia”, cu sprijinul Consiliului Judeţean, s-a înscris în competiţia europeană, este candidatul din partea României care a fost declarat câştigător şi va primi, în curând, onoranta distincţie acordată de Comisia Europeană.
Situl de la Galaţi a fost înscris în marea competiţie europeană de Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia”, cu sprijinul Consiliului Judeţean Galaţi, cu un proiect serios, prin intermediul căruia a fost prezentată istoria clădirii monument istoric, a fost argumentată semnificaţia europeană a sitului şi s-au propus o serie de acţiuni şi evenimente de promovare a Palatului Comisiei Europene a Dunării, de conştientizare şi de insuflare în rândul publicului, în special celui tânăr, a valorilor europene şi sentimentului de apartenenţă la marea familie europeană.
„Este o onoare şi o imensă bucurie această distincţie. Este o recunoaştere a rolului deosebit pe care Palatul Comisiei Europene a Dunării l-a avut în construcţia Europei de astăzi, precum şi a implicării deosebite în rândul comunităţii şi promovarea valorilor europene de către Bibliotecă. Felicit întreaga echipă a Bibliotecii! Consiliul Judeţean va continua să fie un partener de nădejde şi să asigure tot suportul de care colegii noştri au nevoie pentru a promova, prin toate mijloacele, monumentul istoric. În viitorul apropiat, Palatul Comisiei Europene a Dunării va fi reabilitat de către Consiliul Judeţean şi astfel şi mai bine pus în valoare”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.
Potrivit Comisiei Europene, siturile patrimoniului european sunt puncte cu o însemnătate deosebită pentru construcţia Europei de astăzi. De la începutul civilizaţiei până la Europa pe care o vedem astăzi, aceste situri celebrează şi simbolizează idealurile, valorile, istoria şi integrarea europeană. Din 2013, aceste situri au fost selectate pentru valoarea lor simbolică, pentru rolul pe care l-au jucat în istoria europeană şi pentru activităţile pe care le oferă. Ele apropie mai mult Uniunea Europeană de cetăţenii săi. Se concentrează pe promovarea valorilor simbolice europene şi pe rolul semnificativ pe care aceste situri l-au jucat în istoria şi cultura Europei. Siturile oferă şi activităţi educaţionale valoroase, în special pentru tineri.
„Suntem prima instituţie din Galaţi care candidează pentru acest titlu şi ne bucură nespus acest câştig, care nu este doar al Bibliotecii, Consiliului Judeţean sau al partenerilor noştri, ci, înainte de toate, este un câştig pentru comunitatea gălăţeană şi pentru România. În ţara noastră, un singur sit mai deţinea acest titlu - Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, din Sighetu-Marmaţiei. Acest succes este încununarea unei munci de echipă, noi beneficiind de suport din partea Consiliului Judeţean, dar şi de o frumoasă colaborare cu domnul prof. univ. dr. Constantin Ardeleanu. Le mulţumesc tuturor colegilor şi partenerilor implicaţi în acest proiect”, a declarat Corina-Emanuela Dobre, managerul Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia”.
În luna martie a anului trecut, Institutul Naţional al Patrimoniului a anunţat că Palatul Comisiei Europene a Dunării de la Galaţi şi Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA de la Sibiu au trecut de preselecţia naţională şi s-au calificat astfel în competiţia europeană pentru acordarea Mărcii Patrimoniului European. În final, Comisia Europeană a declarat câştigător monumentul istoric de la Galaţi.