În primele 9 luni ale anului, Serviciul Protecţia Mediului, Disciplina în Construcţii şi Afişajul Stradal din cadrul Poliţiei Locale Galaţi a aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 378.000 lei.
Pe perioada analizată, în domeniul disciplinei în construcţii au fost întocmite 147 procese verbale de constatare şi sancţionare în baza cărora au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 224.750 lei, fiind dispuse totodată şi măsuri complementare, respectiv sistarea lucrărilor în 24 de cazuri şi desfiinţarea construcţiilor ilegale de pe domeniul public, în 21 de cazuri. În alte 10 cazuri au fost sesizate organele de cercetare penală pentru nerespectarea măsurii de sistare a lucrărilor dispuse prin act de control, şi pentru lucrări de construcţii ce se executau la imobile aflate în zone de protecţie a monumentelor istorice şi care, în conformitate cu prevederile Legii 50/1991, constituie infracţiuni.
„Tot la nivelul Poliţiei Locale, în primele 9 luni ale anului, în domeniul afişajului stradal, poliţiştii locali au întocmit patru procese verbale de constatare şi sancţionare, aplicându-se amenzi contravenţionale în valoare totală de 130.000 lei, în conformitate cu prevederile Legii 185/2013. Pe lângă aceste sancţiuni, tot pe publicitate stradală, mai avem amenzi aplicate şi de poliţiştii de la ordine publică, în conformitate cu prevederile HCL 3007/2006. Aici sancţiunile variază între 500 - 1.500 lei (persoane fizice) şi 1.000 - 2.500 lei (persoane juridice). Până la această dată, valoarea acestor sancţiuni se ridică la 9.500 lei. Populaţia trebuie să ştie că publicitatea pe domeniul public trebuie să se facă respectând prevederile legale”, a declarat Mihai Manoliu, director general al Poliţiei Locale Galaţi.
Pentru perioada analizată, în domeniul protecţiei mediului, au fost efectuate verificări şi aplicate sancţiuni pentru: autoturisme parcate ilegal pe spaţiul verde, lipsa contractelor încheiate cu operatorul local de salubritate, nerespectarea normelor de convieţuire prin creşterea şi deţinerea ilegală de animale şi păsări în locuinţe sau în zone interzise, lipsa carnetelor de sănătate pentru animalele de companie, depozitarea materialelor de construcţii pe domeniul public, organizarea activităţilor de picnic în alte locuri decât cele neautorizate etc. În acest sens au fost întocmite 211 procese verbale de constatare şi sancţionare, fiind aplicate amenzi contravenţionale în valoare de 23.250 lei.