22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ruşii lipoveni din Galaţi, exemplu de viaţă şi expresie culturală de tradiţie în comunitatea locală
Ruşii lipoveni din Galaţi, exemplu de viaţă şi expresie culturală de tradiţie în comunitatea locală

Din ce în ce mai împuţinată, mica comunitate a ruşilor lipoveni din Galaţi se îndârjeşte să facă faţă provocărilor de zi cu zi ale vieţii şi timpurilor în care trăim. Săptămânal, se reunesc de prin toate cartierele oraşului, la biserica Comunităţii de rit-vechi (o bijuterie arhitectonică refăcută complet, în urmă cu câţiva ani), mai în vârstă, dar mai înţelepţi şi mai uniţi în jurul liderului spiritual, părintele paroh Fiodor Trefil, care îi păstoreşte de aproape 30 de ani. Neobosiţi, ei asistă la slujba ţinută periodic de preot,  sau cu ocazia diverselor evenimente religioase care derivă din tradiţia de secole, ce cu hotărâre se străduie să o menţină cu sfinţenie şi cu care se mândresc oridecâteori un alt enoriaş sau mirean din celelalte comunităţi le trece pragul.
Crăciunul „lipovenesc”, Anul nou al ortodocşilor de rit vechi, Masleniţa (sărbătoarea specifică a „brânzei”), Ziua limbii materne şi cea a portului tradiţional, Hramul bisericii dar şi toate celelalte evenimente religioase ortodoxe, ei le ţin şi participă cu mic, cu mare, la reuniunile organizate în micul lor univers spiritual care este Biserica.
De altfel, de curând, mulţi dintre ruşii lipoveni gălăţeni, şi nu numai, au ţinut să fie prezenţi la Hramul bisericii „Sf. Nicolae”, organizat în fiecare an cu sârg şi bucurie de preotul paroh, ajutat şi de preşedintele filialei locale a Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România, Duţă Pelaghia, care este şi secretara comitetului bisericesc, dar şi bucătăreasa şefă a acestui eveniment tradiţional. Şi asta pentru a-l onora pe părintele Trefil, care în luna mai îşi sărbătoreşte ziua de naştere. Anul acesta, pe lângă alţi invitaţi bisericeşti din comunitatea religioasă a CRLR, ruşii lipoveni au fost surprinşi şi bucuroşi de vizita şi prezenţa primarului municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.
Puţini ştiu că administraţia locală sprijină financiar efortul depus de reprezentanţii lipovenilor gălăţeni pentru a ridica şi, acum, de a finaliza noua construcţie din curtea comunităţii, care va avea destinaţie de aşezământ social, atât pentru membrii CRLR Galaţi, dar şi pentru ceilalţi gălăţeni din vecinătate. În aceeaşi ordine de idei, liderii locali ai ruşilor lipoveni gălăţeni sunt  convinşi că finalizarea investiţiei se va face curând, mai ales că în proiect au sprijinul şi implicarea totală a deputatului şi preşedintelui naţional al CRLR, Silviu Feodor, el însuşi un lipovean familiarizat cu Galaţiul, de mic copil, pentru că este născut în judeţul vecin, Tulcea.
Ruşii lipoveni gălăţeni sunt oameni calzi, aproape mereu zâmbitori  şi dornici de fiecare dată să îţi povestească despre felul lor de a fi: despre istoria şi originile neamului lor, despre portul tradiţional şi gastronomia lor simplă, bazată  în principal pe peşte, despre graiul şi cântecele lor, din care răzbate, în mare parte dragostea faţă de oameni, credinţă şi Dumnezeu.
În ultimii ani, însă, tot mai mult reiese din discuţiile cu ei, tristeţea că mulţi din cei bătrâni părăsesc această lume din cauza diverselor boli cu care nu mai pot să lupte, iar cei tineri pleacă pe alte meleguri, în căutarea unor câştiguri mai bune sau pentru o viaţă mai îndestulată. De aceea, apariţia fiecărui copil în mica comunitate este o mare bucurie şi o sărbătoare pentru toţi. La Galaţi, ei sunt obişnuiţi de mici cu preceptele religioase ale ortodocşilor de rit vechi şi, pe mulţi dintre ei îi poţi regăsi la biserică, ajutându-şi părinţii şi pe cei mari la treburile parohiei, sau în corul bisericii, unde, de altfel, învaţă cu strădanie limba slavonă veche, regăsită în stihurile şi cântecele religioase. De vreo câţiva ani, de studiul slavonei vechi şi de activităţile corului bisericesc se ocupă chiar nora părintelui Trefil, Iulia, care, sprijinită şi de preşedinta CRLR Galaţi, participă cu ambiţie la concursurile anuale organizate de Comunitatea naţională. Şi de fiecare dată se întoarce cu premii şi  daruri pentru membrii corului pe care îi coordonează. Ruşii lipoveni gălăţeni sunt mândri de de ea şi de copiii lor talentaţi şi s-au obişnuit acum ca, la fiecare eveniment, micul cor să participe şi să îi încânte cu cântecele dar şi colindele în limba maternă. De altfel, în curând, grupul coordonat de Iulia Trefil urmează să participe la un nou concurs naţional de stihuri şi cântece religioase ale ortodocşilor de rit vechi care, anul acesta, va fi organizat de comunitatea ruşilor lipoveni din Suceava, cu sprijinul CRLR şi a preşedintelui acesteia, deputatul Silviu Feodor.


Articole înrudite