Un multicooker este un electrocasnic de ultimă generație ce combină funcțiile mai multor aparate utilizate în bucătărie. Este un dispozitiv universal , ce mișcorează durata și volumul de muncă necesare în procesul de gătire. Alimentarea se face la curent și este o idee bună să dispui de acest produs, deoarece ocupă spațiu redus și înglobează funcțiile date de: friteuză, cuptor, oală sub presiune, mașină de făcut păine, grătar, slow cooker și altele, depindând de modelul ales. Are rețete preinstalate, din care poți alege ce anume vrei să gătești (de exemplu multicooker Tefal Cook4Me are 150 rețete).
Omletă la multicooker
Omleta este un preparat rapid și îndrăgit de majoritatea, ce se poate găti într-un număr foarte mare de variante. Pentru această rețetă ai nevoie de 3 ouă, 1 ceapă roșie mică, 2-3 feliuțe de ceafă afumată, 2-3 ciuperci de la borcan, sare, piper, mărar și o lingură de ulei. Este ușor de preparat la un multicooker care are rețeta încorporată, dar chiar și dacă nu o are ce ai de făcut este să amesteci toate ingredienteleși, după ce le torni în vasul aparatului, să setezi conform programului. Este foarte gustoasă și poți înlocui ceafa cu șuncă, bacon, cârnați sau kaizer, după preferințe. După gătire poți adăuga cașcaval ras.
Ciorbă de legume cu carne de vițel
Ciorba este una din mâncărurile îndrăgite de români. Pentru această rețetă ai nevoie de 250 g carne de vițel, 1 ceapă, 3 morcovi, 2 bucăți rădăcină de pătrunjel, 1 ardei (verde sau roșu), 1 ceașcă de mazăre boabe, 5-6 cartofi mici, 250 ml suc de roșii (sau 3 linguri de pastă), 1 liguriță de sare, un praf de piper, 2 linguri de ulei, frunze de țelină și pătrunjel. Toate legumele se curăță, se spală și se toacă la mărimea preferată. Carnea de vițel se taie în cubulețe mici și se pune în multicooker la la programul de fierbere care este de 30, în funcție de model. Când programul s-a finalizat adaugă legumele tocate și selectează iar programul de fierbere. După 15 minute adaugă sucul de roșii, sarea și piperul, iar la final verdeața tocată mărunt. Poți să o servești cu smântână sau iaurt, care vor da o savoare aparte.
Sarmale în foi de varză
Mâncare recunoscută a fi una dintre cele tradiționale, sarmalele sunt printre cele mai preferate de români, dar și de turiști. Ca să prepari rețeta cu foi de varză ai nevoie de: 1 varză mare, 1 kg de carne de porc (tocată), 1 ceapă mare, 300 g orez rotund, 1 morcov, 4 linguri pastă de tomate, pătrunjel și mărar, sare și piper după gust. Curăță și toacă mărunt ceapa, morcovul curățat dă-l pe răzătoarea mică, orezul spală-l în mai multe ape, iar varza, dacă este proaspătă, se desface și frunzele se opăresc în apă cu puțin borș sau oțet. Călește ceapa în ulei în aparatul deschis 3 minute, adaugă morcovul și mai lasă 2 minute. Pune 1 lingură pastă de roșii, apoi orezul și o cană cu apă, ca să fiarbă. Presară sarea, piperul și lasă până se înglobează tot lichidul. Toarnă amestecul peste carnea tocată într-un castron mare și amestecă compoziția împreună cu verdeața. Împachetează sarmalele și așează-le în vasul de la multicooker, adaugă restul de pastă de roșii și apă să le cuprindă. Selectează programul special, dacă are, sau un program compatibil pentru carne gătită încet. Servește cu smântână sau iaurt, după preferințe.
Negresă la multicooker
Prăjitura copilăriei, negresa este un desert ușor de făcut, rapid și delicios. Igredientele necesare pentru o rețetă cuprind 3 ouă, 200 g zahăr, 150 g făină, 200 g ciocolată de gătit, 150 g unt, 100g nuci măcinate, 2 lingurițe praf de copt, 1 praf de sare, esență de rom sau cafea. Bate ouăle cu zahărul și sarea până se fac spumă, adaugă ciocolata și untul topite și încorporează ușor. Amestecă praful de copt în făină și toarnă în ploaie făina amestecând compoziția. Adaugă esența și nucile amestecând și toarnă în vasul aparatului multicooker uns cu unt. Selectează programul, dacă ai un model ce are această rețetă cum este multicooker Tefal, sau setează la coacere, 45 min la 150°C. O poți servi rece, pudrată cu zahăr tos sau cu glazură.