Muzeul de Artă Vizuală Galaţi invită gălăţenii joi, 19 decembrie 2024, la ora 18.00, la proiecţia documentarului „Arsenie. Viaţa de Apoi” (România, Luxemburg, 2023 / Regia: Alexandru Solomon), difuzat în cadrul KineDok, un proiect One World România.
"În miezul frustrărilor noastre, privirea hipnotică a unui călugăr mort de mai bine de trei decenii ne promite o lume mai bună. O lume dezamăgită, care şi-a pierdut încrederea în orice, aşteaptă de la acest viitor sfânt miracolul unor schimbări care nu s-au mai petrecut. Legenda părintelui Arsenie Boca - căci despre el este vorba - umple golul lăsat de deziluziile ultimilor 30 de ani. După o viaţă mai degrabă obişnuită pentru timpurile în care a trăit, Arsenie Boca se bucură de o viaţă de apoi ieşită din comun, devenind nu numai o figură salvatoare pentru milioane de oameni sau un brand omniprezent, ci şi o icoană a timpurilor frământate pe care le trăim", este descris documentarul.
După proiecţie, publicul va avea ocazia să participe la o discuţie cu regizorul filmului, Alexandru Solomon. „Este o oportunitate de a înţelege mai bine culisele realizării acestui documentar şi de a pune întrebări unui artist recunoscut pentru explorările sale curajoase şi inedite”, transmite Simona Biriş, organizator KineDok la Galaţi. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Despre Alexandru Solomon
După un debut ca director de imagine la filme de ficţiune în anii 1990, colaborând cu regizori ca Nicolae Mărgineanu, Sinişa Dragin, Andrei Blaier, Titus Munteanu, Marius Barna, Alexandru Solomon a migrat spre filmul documentar. Printre lungmetrajele realizate: „Marele jaf comunist” (2004), „Război pe calea undelor” (2007), „Kapitalism - Reţeta noastră secretă” (2010), „România: patru patrii” (2015) şi „Ouăle lui Tarzan” (2017).
A fost premiat la festivaluri de film din Europa şi SUA. În 2016 a publicat monografia „Reprezentări ale memoriei în filmul documentar”. Predă la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti din 2010 şi este preşedintele Asociaţiei One World România.