22 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pregătirile pentru începerea noului an şcolar, cu deficit de cadre
Pregătirile pentru începerea noului an şcolar, cu deficit de cadre

Anul şcolar va începe şi acum cu acelaşi deficit de medici şcolarişti şi asistenţi din aceeaşi categorie. La nivelul judeţului Galaţi, medici şi asistenţi şcolarişti există doar în oraşele Galaţi şi Tecuci. La Galaţi avem 25 de medici, dintre care 6 dentişti, şi 71 de asistenţi, dintre care 5 dentişti. La Tecuci există doar doi medici dentişti şcolarişti şi doi generalişti, cu 12 asistenţi.

„Este evident că în reţea trebuie să mai avem personal, mai ales la Tecuci, dar deocamdată avem posturi blocate. Ne-am întâlnit cu medicii din reţeaua şcolară din Galaţi, urmând a ajunge şi la Tecuci cu acelaşi scop”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi, care a mai spus că o  mai bună comunicare şi coordonare între medicii şcolari şi cei de familie vizând informările despre stările de sănătate ale elevilor ar fi de dorit.

De fapt, ieri, Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a organizat o întâlnire cu medicii din reţeaua de medicină şcolară. Această reţea este finanţată de către Ministerul Sănătăţii prin Direcţia de Sănătate Publică, dar este coordonată de primării. Pe lângă aspecte organizatorice legate de anunţarea programului de lucru şi angajări, s-au pus în discuţie şi problemele legate de activitatea reţelei medicale şcolare, în perspectiva începerii noului an şcolar.

„Am discutat din nou metodologia de triere a elevilor în prima zi de şcoală. Acolo există şi unele excepţii. De exemplu, pentru elevii care stau în internate, aceştia trebuie supuşi triajului epidemiologic încă din momentul în care s-au cazat. La fel, am discutat pe tema realizării campaniilor de vaccinare în instituţiile şcolare. Am precizat că părinţii trebuie informaţi verbal despre campania respectivă, dar nu trebuie semnătură că informarea s-a făcut. Doar dacă părinţii elevului refuză imunizarea, atunci acest refuz trebuie exprimat în scris şi semnat. S-a menţionat că trebuie să existe o mai bună comunicare între medicii din reţeaua şcolară şi medicii de familie. Asta deoarece aceştia din urmă pot scoate elevul din colectivitate ca având o anumită suferinţă, dar medicul şcolarist poate să nu fie anunţat. De aceea, această comunicare ar fi de dorit să existe mereu între cei doi medici. Am lămurit şi faptul că adeverinţa care asigură scutirea absenţelor elevilor bolnavi trebuie dată de medicul care îl scoate din colectivitate pe acesta, în general medicul şcolarist”, a precizat dr. Valentin Boldea.


Articole înrudite