Luna septembrie aduce la Muzeul de Istorie Paul Păltănea mini-expoziția PIEPTENI PENTRU LÂNĂ SAU CÂNEPĂ, organizată de muzeograf Ionela-Daniela Antohe.
În cadrul mini-expoziției, vizitatorii vor avea ocazia să cunoască mai multe despre ocupațiile tradiționale practicate pe teritoriul țării noastre și vor putea să vadă două obiecte folosite în diverse meșteșuguri, cu o valoare muzeistică deosebită, care fac parte din patrimoniului Muzeului de Istorie Paul Păltănea Galați.
Au forma unor lopățele cu dinții lungi din fier încastrați în lemn. Registrul decorativ este alcătuit din motive astrale - stele și motive geometrice: romburi, linii în zig-zag, orizontale, verticale. Pieptenii se așezau unul lângă celălalt, cu dinții în sus, fiind fixați pe pământ, pe un scaun sau pe o laviță. Se lua apoi câte un mănunchi de lână sau cânepă, jumătatea dinspre vârf era înfășurată în jurul unei mâini, iar cealaltă jumătate se trecea ușor prin dinții de fier, alegându-se astfel fuiorul. Fibrele mai scurte care rămâneau în piepteni erau selecționate în continuare, până la epuizarea mănunchiului, spune muzeograf Ionela-Daniela Antohe.
Mini-expoziția PIEPTENI PENTRU LÂNĂ SAU CÂNEPĂ va rămâne deschisă timp de o lună și poate fi vizitată la Secția Lapidarium a Muzeului de Istorie Paul Păltănea Galați, str. Maior Iancu Fotea nr. 2 Bis (vizavi de Biserica Greacă).