17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Patru studente din Galaţi au inventat biscuiţii dietetici şi săţioşi
Patru studente din Galaţi au inventat biscuiţii dietetici şi săţioşi

Patru studente şi absolvente din Galaţi au creat o gamă de biscuiţi care nu îngraşă. Produsul „Yam Yam“ este bogat în vitamine, săruri minerale, aminoacizi esenţiali şi antioxidanţi. Tinerele, îndrumate de conferenţiarul doctor inginer Romulus Marian Burluc, s-au gândit că biscuiţii pot înlocui cu succes masa pe care o persoană o ia în mod obişnuit, dar nu s-au oprit aici. Ele au vrut să creeze un sortiment de biscuiţi ce pot fi consumaţi şi de persoanele care suferă de boala celiacă, deoarece nu conţin gluten. Alina Carmen Bolea (29 de ani), doctorand la specializarea Biotehnologii din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi, Raluca Ivaşcu Roman (24 de ani), inginer la o fabrică de ulei din Galaţi, Adriana Turcu (26 de ani), absolventă de master la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi, şi Anamaria Dajbog, studentă la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din Galaţi (26 de ani), au creat biscuiţii „Yam Yam“. Raluca Ivaşcu Roman spune că ideea i-a venit când era la supermarket, unde a asistat la o discuţie între un copil şi mama sa. Micuţul a vrut să mănânce nişte biscuiţi, dar mama l-a avertizat că nu are voie să îi consume din cauza unor probleme de sănătate. Atunci s-a gândit să creeze nişte biscuiţi pe care să îi poată consuma toată lumea.

Conţinut ridicat de fibre, antioxidanţi şi vitamine

Biscuţii „Yam Yam“ au un conţinut ridicat de fibre, antioxidanţi şi vitamine, care asigură necesarul nutriţional al organismului în aceeaşi proporţie ca o masă obişnuită. În conţinutul lor se găsesc sos de rubarbă, dar şi condimente, respectiv cimbru, rozmarin şi coriandru, iar conţinutul de sare este scăzut. „ŤYam Yamť reprezintă o gustare rapidă, în special pentru cei care nu au timp să mănânce o masă normală. Sunt foarte săţioşi, deci te saturi efectiv după ce mănânci un pachet“, adaugă Raluca Ivaşcu Roman. Unul dintre elementele inovative la biscuiţii „Yam Yam“ este făina de orez negru, care vine cu un aport mare de antociani (elemente vitale pentru organism, cu puternic rol antioxidant, care împiedică acţiunea distructivă a radicalilor liberi asupra celulelor, proteinelor şi ADN-ului, ferindu-ne de boli grave, precum cancerul sau bolile de inimă) şi nu conţine gluten.
Biscuiţii conţin şi seminţe de chia, cu un aport de vitamine şi aminoacizi, dar care şi hidratează organismul. De asemenea, conţin migdale, pentru aportul de aminoacizi esenţiali organismului, dar şi tărâţe de ovăz, precum şi ulei de orez.
„Produsul nostru nu conţine nimic din ce ar îngrăşa, deci este bun şi pentru diete şi are un aport caloric destul de mic“, precizează Alina Bolea.
Un alt ingredient ce intră în componenţa biscuiţilor, sosul de rubarbă, a fost folosit pentru aportul important de vitamina C, acesta dând un gust uşor acrişor biscuiţilor.
Cele patru tinere din Galaţi au participat cu biscuiţii „Yam Yam“, în 2014, la Gastropan-Braşov, un simpozion al specialiştilor în morărit şi panificaţie, aceştia fiind declaraţi cel mai bun produs al anului. În acelaşi an au participat şi la concursul Ecotrophelia, unde au câştigat faza locală a competiţiei. Costul producerii unui kilogram de biscuiţi este de 45 de lei. Gălăţencele spun că sunt în discuţii cu mai mulţi producători, pentru a scoate pe piaţă biscuiţii.


Articole înrudite