Patru infarcte în nici 24 de ore

Vineri, 15 Noiembrie 2013 02:00
Publicat în Comunitate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Răcirea bruscă a vremii, cum era de altfel şi de aşteptat, face ravagii printre pacienţii care suferă de afecţiuni cardiovasculare. „Numai în ultimele 24 de ore, patru persoane au suferit infarcte, iar într-un caz a fost necesar transportul la Bucureşti. Au crescut, evident, odată cu răcirea vremii, şi numărul apelurilor primite din partea persoanelor cardiace”, a precizat dr. Mihai Polinschi, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi.
Pentru medicii cardiologi, sezonul rece înseamnă de fapt o creştere a numărului pacienţilor. „Există un proces de adaptare a organismului la temperaturile reci. Se face vasoconstricţie pe vasele de sânge şi asta duce la creşterea tensiunii. Pentru o persoană care este sănătoasă, acest lucru nu aduce după sine probleme de sănătate. Pentru cei bolnavi, însă, pot apărea decompensări ale afecţiunilor cardiovasculare de care suferă. Primul pas la răcirea vremii este vizita imediată la cabinetul medicului, pentru ajustarea dozei tratamentului pe care bolnavul cronic cardiac îl ia în mod obişnuit. Este o greşeală ca tratamentul să fie întrerupt sau să nu fie ajustat ca dozaj. Un alt sfat pentru cardiaci ţine de consumul de alimente. Pur şi simplu, acum, iarna, se mânâncă foarte gras şi cu multă sare. Se mănâncă legume conservate sau şi carne grasă conservată, mai ales la ţară, zacuscă, castraveţi muraţi etc. Sunt tot atâtea alimente care au multă sare. Această sare aduce după sine acumularea de apă în organismul bolnavilor, creşte tensiunea şi apar complicaţiile. De aceea, salatele sau alte alimente uşoare sunt şi acum recomandate. O altă greşeală de care trebuie să se ferească cardiacii este lipsa hidratării iarna. Este o greşeală să crezi că doar vara trebuie hidratat organismul. Iarna sângele se îngroaşă din cauza alimentaţiei, aşa că hidratarea este mai mult decât necesară”, a precizat dr. Lucica Grigorică, medic cardiolog la Spitalul de Urgenţă Galaţi.
Medicii mai recomandă cardiacilor să se îmbrace gros dar, atenţie, nu cu haine ce au greutate mare. Un cardiac care mai cară şi 5 kg de haine pe el îşi va supune organismul la un efort şi mai mare.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu