Un parteneriat francofon unic la nivel de judeţ este dezvoltat an de an de Colegiul Naţional "Al. I.Cuza" Galaţi împreună cu Liceul General şi Profesional "Daniel Arnault" din Ribérac, regiunea Nouvelle-Aquitaine, Franţa. Colaborarea dintre cele couă instituţii de învăţământ a demarat în urmă cu cinci ani, astfel că din anul şcolar 2014-2015 elevii colegiului gălăţean au beneficiat de stagii de o lună de zile la familiile corespondenţilor lor francezi, fiind încadraţi în sistemul lor de învăţământ. Mobilitatea de elevi a avut şi continuă să aibă reciprocitate. S-a pornit cu schimburi anuale de 2 elevi ca să se ajungă, în 2019, la 5 elevi stagiari în liceul partener. În luna octombrie a acestui an, Mardaru Bianca, Ciurea Cristina, Grecu Maria Rodica, Sandu Katia Giulya, Pavel Ioan Alexandru de la clasa a X-a F (foto), specializarea filologie bilingv franceză, se bucură de această experienţă inedită.
"În fiecare an, proiectul nostru de pateneriat a înregistrat un real succes. Avantajele pentru elevi sunt numeroase: profitul lingvistic major, integrarea în familii franceze, familiarizarea cu sistemul de învăţământ francez, cunoaşterea altor obiceiuri, a unui stil de viaţă diferit, al unui alt ritm cotidian, dezvoltarea personală şi autonomia pe care o dobândesc departe de familii. Mesajul comun pe care ni l-au transmis elevii noştri este următorul: «Trăim o experienţă minunată, alături de persoane noi, într-o ţară în care nu am mai călătorit. Chiar dacă în primele zile ne-a fost greu, ne-am acomodat repede, iar corespondenţii noştri ne-au devenit cei mai buni prieteni. Sperăm ca pe viitor să avem parte de cât mai multe astfel de proiecte». Nu ne-am limitat doar la schimburile de elevi, ci am dezvoltat colaborarea prin vizitele reciproce de profesori, prin redactarea comună a proiectului Erasmus +KA2 «L’éducation par l’art du cinéma»", ne-a declarat directorul Colegiului Naţional "Al. I.Cuza" Galaţi, prof. Iulia-Maria Chirnoagă.
Toate activităţile derulate sau în curs de derulare au fost şi sunt o reuşită de ambele părţi, datorită implicării profesorilor români şi francezi, directorilor români şi francezi, elevilor, părinţilor acestora şi reprezentanţilor Regiunii Nouvelle-Aquitaine, din partea colegiului gălăţean, responsabil filieră bilingvă francofonă fiind prof. Monica Iancu şi directorul colegiului, prof. Iulia Chirnoagă.