23 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Nu vă lăsaţi păcăliţi prin telefon!
Nu vă lăsaţi păcăliţi prin telefon!
Înşelăciunile prin telefon au devenit o modalitate tot mai des folosită de către infractori pentru a obţine bani. Astfel, de la începutul  anului 2013, IPJ Galaţi a primit peste 70 sesizări din partea unor persoane care au fost victime ale acestui tip de infracţiune. Victimele sunt preponderent persoane vârstnice, pe care escrocii reuşesc să le convingă să trimită sume consistente de bani sau coduri de reîncărcare ale unor cartele telefonice fie pentru a „intra în posesia” unor premii, fie pentru a „ajuta” o persoană apropiată aflată într-o situaţie dificilă (cel mai adesea este folosit drept pretext un accident pe care l-a comis fiul/nepotul victimei).
În acest context, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi a apreciat drept necesară demararea unei campanii de informare a cetăţenilor privind specificul acestui gen de infracţiune, modurile de operare folosite de către infractori, precum şi tipul de reacţie pe care  trebuie să îl avem în faţa unor astfel de situaţii.
Campania se derulează în perioada 17 iunie – 16 august 2013, sub sloganul „Nu vă lăsaţi păcăliţi!” şi are drept scop informarea cetăţenilor în vederea reducerii riscului de a deveni victime ale infracţiunilor de înşelăciune comise prin metode gen „accidentul” sau „premiul”.
Demersul preventiv se adresează tuturor cetăţenilor judeţului, cu accent pe categoria persoanelor vârstnice, materialele-suport ale campaniei (afişe, fly-ere) fiind realizate cu sprijinul Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Galaţi.
Pe parcursul celor două luni, poliţiştii vor derula activităţi subsumate următoarelor direcţii de acţiune:
- transmiterea informaţiilor privind acest gen de infracţiune şi a mesajelor cu caracter preventiv prin intermediul canalelor de comunicare în masă
- distribuirea de materiale informativ-preventive cu recomandări destinate prevenirii înşelăciunilor comise prin metode gen „accidentul”, „premiul”
- organizarea de acţiuni cu grupuri ţintă (persoane vârstnice, diverse categorii profesionale etc.).
Având în vedere caracteristicile infracţiunilor de acest gen înregistrate până în prezent, se va urmări diseminarea recomandărilor preventive către un număr cât mai mare de cetăţeni, colaborarea cu mass-media locală fiind esenţială din această perspectivă.


Articole înrudite