Este cazul gălăţenilor care locuiesc în 137 de apartamente dintr-un număr de 6.650 de locuinţe care au făcut subiectul unei analize realizate de reprezentanţii Primăriei în baza datelor furnizate de către reprezentanţii a 50 de asociaţii de proprietari.
„Este vorba de locatarii unui număr de 137 de apartamente care anul acesta nu au plătit niciun leu la întreţinere, o parte din ei fiind daţi în judecată de reprezentanţii asociaţiilor pentru recuperarea datoriilor la întreţinere. Există şi cazuri în care locatarii datorează sume mai mari, dar aceia au mai achitat din debite, însă în cazul locatarilor care stau în cele 137 de apartamente, aceştia nu au plătit anul acesta niciun leu”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache. Acesta ne-a mai precizat că analiza a fost făcută în baza datelor puse la dispoziţie de reprezentanţii unui număr de 50 de asociaţii din cartierele Micro 20, Micro 21, Micro 40, Micro 17, Micro 18, Micro 19, Micro 38, Micro 39, Micro 13, Centru, Port, Siderurgiştilor, Þiglina 1, Þiglina 2, Þiglina 3, Mazepa 1, Mazepa 2 şi Piaţa Centrală. Întrebat dacă în eşantionul de 6.650 de apartamente care reprezintă 6,7% din numărul total de apartamente din oraş, au fost luaţi în calcul şi chiriaşi ai Primăriei, purtătorul de cuvânt al Primăriei a răspuns afirmativ.
Numărul total de persoane trecute la întreţinere cuprinse în eşantion este de 10.685 (reprezentând 6,7% din numărul de locuitori ai oraşului) iar din datele furnizate de asociaţiile de proprietari incluse în eşantion reiese faptul că, de la începutul anului 2013 şi până la începutul lunii septembrie, 2% din proprietari nu au achitat niciun leu la întreţinere.
„Deoarece datoria înregistrată de 2% din cele 6.650 de apartamente care figurează cu plăţi zero de la începutul anului reprezintă circa 15% din datoria totală înregistrată de tot eşantionul, există probabilitatea foarte ridicată ca aceştia să nu fi achitat nimic în ultimii cel puţin 7-8 ani”, ne-a mai declarat Mihai Costache.
Raportat la nivelul municipiului, suma datorată de cei 2% dintre rău platnici reprezintă contravaloarea consumului de energie termică al întregului oraş pe durata a două luni de iarnă, susţin reprezentanţii Primăriei, locatarii care au datorii mai mari de 1.000 de lei datorând peste 85% din cuantumul total al datoriei. Dacă 13,3% dintre locatari au reuşit performanţa de a acumula un procent atât de mare din datorie, şi anume de 85%, locatarii care locuiesc în jumătate din locuinţele supuse analizei sunt cu plata întreţinerii la zi, neavând niciun leu datorie.