25 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022, vineri, în Campusul Ştiinţei
Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022, vineri, în Campusul Ştiinţei

În perioada  30 septembrie - 1 octombrie, cercetătorii din consorţiul ReCoNnect invită publicul larg să descopere lumea extraordinară a ştiinţei prin zeci de activităţi destinate minţilor curioase de toate vârstele, în cadrul evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022. Anul acesta, evenimentul se desfăşoară sub patronajul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi prezintă activităţi dintre cele mai diverse în 19 de locaţii din ţară, toate gravitând în jurul tematicii generale: „New science, trends and results”.
Evenimentul aduce zona de cercetare de excelenţă din România în faţa publicului larg, oferă zone pline de jocuri, concursuri cu premii, experimente sau expoziţii pentru stimularea creativităţii, a gândirii critice, a curiozităţii. Intrarea este gratuită la toate activităţile propuse de partenerii din consorţiu. Institute de cercetare şi de învăţământ superior de prestigiu din România şi-au unit eforturile pentru a oferi o experienţă spectaculoasă publicului într-un mod interactiv, educativ şi distractiv.
La Galaţi, Noaptea Cercetătorilor se va desfăşura vineri, 30 septembrie, între orele 17.00 – 22.00 în Campusul Ştiinţei, Corpul D. Programul include: observaţii astronomice, ateliere interactive pentru adolescenţi şi copii, demonstraţii cu roboţi, experimente spectaculoase cu substanţe chimice, dar şi multe alte ateliere interesante.
Nu vor lipsi standurile Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, acolo unde cu toţii vom afla ce înseamnă mâncare sănătoasă direct de la specialiştii în inginerie alimentară, dar nici cele ale Facultăţii de Inginerie, de la care putem descoperi toate secretele imprimării 3D. Ateliere interesante vor avea şi Facultatea de Ştiinţe şi Mediu, unde pot fi urmărite experimente chimice care de multe ori îţi dau fiori, dar şi Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică. Aici, pasionaţii de maşini în miniatură vor avea posibilitatea să monteze singuri astfel de maşini şi să le pună la treabă, totul sub atenta supraveghere a cercetătorilor noştri. O altă surpriză ne-a fost pregătită de cercetătorii de la Facultatea de Arte, care îi aşteaptă pe pasionaţii de pictură şi desen într-o aulă special amenajată, cu hârtii, creiane, pensule şi acuarele.

Ateliere şi la Brăila şi Buzău

Anul acesta, organizatorul Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi a pregătit ateliere şi la Brăila, la Facultatea de Inginerie şi Agronomie, dar şi la Buzău, la sediul Extensiunii UDJG la Buzău (Euro Campus, str. Hangarului nr. 8).
Noaptea Cercetătorilor Europeni se desfăşoară anual în peste 300 de oraşe europene, iar în România, anul acesta, are loc în oraşe precum Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Suceava, Galaţi şi multe altele. Cu ocazia evenimentului, publicul larg va putea intra în dialog cu cercetători şi va putea urmări experimente spectaculoase, demonstraţii live şi conferinţe fascinante despre ştiinţă.
Activităţile consorţiului ReCoNnect se vor desfăşura în Bucureşti şi alte 18 locaţii din mediul urban mare şi mediu (Baia Mare, Bistriţa, Brăila, Buzău, Cluj-Napoca, Fălticeni, Focşani, Galaţi, Măgurele, Piteşti, Satu Mare, Suceava, Târgu Neamţ, Timişoara) şi din mediul rural în zonele Geoparcului UNESCO Ţinutul Buzăului, Geoparcului UNESCO Ţara Haţegului, Geoparcului Carpaterra şi Geoparcului Oltenia de sub Munte.
Evenimentul de anul acesta este organizat de un consorţiu naţional din care fac parte Institutul Naţional pentru Fizică şi Inginerie Nucleară – Horia Hulubei, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Institutul de Ştiinţe Spaţiale, Institutul de Fizică Atomică, Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babeş Bolyai din Cluj, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava şi Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi.
La nivelul Uniunii Europene, Noaptea Europeană a Cercetătorilor se înscrie în seria Acţiunilor Marie Sklodowska-Curie din proiectul cadru Horizon 2020. Evenimentele sunt finanţate prin HORIZON-MSCA-2022-CITIZENS-01, G.A. nr. 101061680.
Evenimentul va fi transmis şi pe pagina de Facebook a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, astfel încât tot mai mulţi oameni să aibă acces la momentele unice care se întâmplă în acea seară, potrivit unui comunicat al Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.


Articole înrudite