Muzeul de Artă Vizuală Galaţi deschide miercuri, 13 decembrie, ora 18.00, expoziţia personală Câmp deschis, semnată Mihaela Brumar, eveniment organizat cu prezenţa artistei.
Mihaela Brumar a absolvit Universitatea de Arte Bucureşti, Facultatea de Arte Decorative şi Design, Secţia Modă şi este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, secţiunea Grafică din 2012. Autoarea se remarcă printr-o activitate artistică bogată constând în expoziţii de grup în ţară şi peste hotare, premii şi distincţii, precum şi articole publicate.
Artistă cu un discurs plastic imediat recognoscibil, Mihaela Brumar se remarcă printre acei autori pentru care rafinamentul estetic nu face un scop în sine ci rezultă organic din etapele de construcţie şi concepere ale lucrului. Alegerea temei zarurilor porneşte de la o analiză a politicii hazardului - cele 36 de semne-poetice inscripţionate pe zaruri, şi este exploatată într-o serie de 31 lucrări, sugestiv intitulată Câmp deschis.
„Câmp deschis : context ce explorează intersecţia ideilor, ţesătura suprapunerilor, juxtapunerilor, a interacţiunilor dintre forma umană stilizată şi semnele de pe faţetele zarurilor. Arhetip, corpul uman este semn în câmpul de evenimente, o tipologie ideatică rezultată din necesitatea de a explora relaţia dintre conţinut şi formă. Homo Rubeus, spirit, carne, lut, corpul înveşmântat în semne de corespondenţă, este văzut într-o permanentă conexiune cu sine şi cu ceilalţi. Însemnele de pe zaruri au fost preluate, reproduse, repetate, rememorate pentru crearea unui circuit al sensului, pentru reflectarea reţelei de energie subtile care leagă totul în viaţă. Nu am construit zarurile, nu le-am ridicat din plan, ca urmare lucrările sugerează „scrisori deschise”, datorită predilecţiei către caligrafii”, spune Mihaela Brumar.
Tema jocului ca aspect central al vieţii şi interacţiunii umane, este studiată cu subtilităţile şi complexitatea semnului crescut în infinite posibilităţi, zarurile aruncate în genericul sens din „Alea iacta est!” determină situaţii favorabile, rostogolirea semnului este creştere. Compoziţii deschise, lucrările Mihaelei Brumar devin secvenţe în mişcare într-un câmp-instalaţie, în care siluete-umanoizi transcend bidimensionalul. Desenul-semn se joacă, se încărnează în roşu, devenind materie, sau se topeşte, se descompune în lumină, redevenind Semn. Semnul-poetic redescoperit de artistă în textul lui Dan Caragea, din „Pioase amintiri: V.G.Paleolog - Zarurile”, deloc-întâmplător caută, construieşte forma, devine o sumă de semne, o perfectează ca mai apoi să o distrugă, reaşezîndu-se în semnul generic. Paleta caldă din brun şi ocru atinge tonul înalt al elegantului roşu-englez şi este echilibrată cu fineţea unui pictor din tonuri suave de rozuri violacee. Tuşurile Mihaelei Brumar capătă în joc, pe rând, textura metalului, moliciunea cărnii, fluiditatea aerului, construiesc din linia-semn şi din pată materia şi, cu aceleaşi mijloace, fac comunicarea între vizibil şi mai puţin vizibil, supuse regulilor combinatorii ale aceluiaşi joc simplu ce se desăvârşeşte prin rostogolirea aleatorie a semnului.
Expoziţia este deschisă publicului din data de 13 decembrie 2023 şi poate fi vizionată pe programul obişnuit de vizitare al muzeului, transmite Liliana Tofan- curatorul expoziţiei, muzeograf.