29 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Minoritatea turcilor musulmani din Galaţi continuă să semnaleze importanţa educaţiei şi a  promovării culturii popoarelor în noul mileniu
Minoritatea turcilor musulmani din Galaţi continuă să semnaleze importanţa educaţiei şi a  promovării culturii popoarelor în noul mileniu

Una dintre cele mai „combative” minorităţi etnice locale din ultima vreme, cel puţin în zona culturală şi educaţional-universitară, pare să fie comunitatea turcilor din Galaţi.
Cu toate acestea, la nivel de membrii, la fel ca şi celelalte comunităţi etnice înregistrate în scriptele administraţiei locale şi reprezentate la nivel naţional în Parlamentul României, turcii gălăţeni au rămas „o mână de oameni”.
La zece ani distanţă, după ce lidera locală, Gulten Abdula Nazare, preşedinta filialei locale a Uniunii Democrate Turce din România susţinea că în comunitatea turcă din Galaţi au mai rămas 147 de persoane. Recensământul Naţional din 2021/2022 oferă însă datele statistice ale momentului (confuze, ce-i drept, dar „palpabile”). Astfel, în Galaţi, 210 persoane s-au declarat de religie musulmană. Chiar şi aşa, doar 60 de persoane şi-au afirmat apartenenţa la etnia turcă. Ba mai mult, doar 47 dintre aceştia mai cunosc limba maternă turcă.
Dincolo de date, aşa cum aminteam la început, încă de la înfiinţarea UDTR, în 1990, filiala locală a comunităţii turcilor musulmani din Galaţi a fost neobosită în organizarea şi participarea la activităţi şi evenimente culturale, educaţionale, confesionale şi sociale menite să contribuie la conservarea şi continuarea păstrării identităţii spirituale, religioase şi lingvistice. Preşedinta UDTR-filiala Galaţi, Gulten Abdula Nazare, a fost consecventă în colaborarea deschisă cu structurile administrative locale şi judeţene, cu instituţiile de cultură din zonă precum şi cele de la nivel central, în dezvoltarea permanentă a proiectelor cu impact în viaţa comunităţii. Activitate desfăşurată atât în calitate de profesoară de şcoală, de preşedinta Comisiei de cultură, Culte şi Mass–Media din cadrul Consiliului Pentru Minorităţile Naţionale (substructură în subordonarea Guvernului României), de reprezentantă a Organizaţiei de Femei a UDTR şi lideră a comunităţii turcilor musulmani din Galaţi, dar şi pe plan extern (a fost aleasă vicepreşedintă al Forumului de Femei Turce din Balcani).
Pe lângă alte multe proiecte realizate, a reuşit recent, în colaborare cu Universitatea „Dunărea de Jos”, să propună statului turc demararea unui proiect de studiu al limbii osmane (necesară în cercetarea universitară). De anul trecut, la Galaţi funcţionează un Lectorat de limbă turcă al căror cursuri sunt susţinute de un cercetător universitar nativ de limbă turcă modernă şi osmană(veche).
În acelaşi timp, efervescenţa activităţilor la care a participat sau le-a organizat preşedinta filialei locale a UDTR a atras atenţia, cum altfel, comunităţii găgăuze din Comrat-Moldova, care a început să îşi trimită la studii copiii la facultăţile din cadrul Universităţii gălăţene. Totodată, prin programul de mobilităţi educaţionale ERASMUS+, studenţi şi profesori din mai multe universităţi din Uniunea Europeană şi Turcia, care au ajuns la Galaţi pe diverse proiecte, sunt invitaţi constant să viziteze expoziţia de obiecte şi piese vestimentare specifice culturii turce deschisă la Centrul de Cercetare, Dezvoltare, Educaţie şi Cultură „Dunărea de Jos”( înfiinţat în cadrul UDTR – Filiala Galaţi şi coordonat de prof. Gulten Abdula Nazare). Şi nu în ultimul rând, tot recent, directorul TIKA Bucureşti (Agenţia turcă de Cooperare şi Cooperare în România), după vizita la Galaţi, a fost interesat să sprijine şi să dezvolte mai multe iniţiative a liderei locale acUDTR, care să se concretizeze în proiecte benefice pentru ambele părţi şi comunitatea regională.


Articole înrudite