Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a fost anunţată că începând cu data de 20 iunie şi până la sfârşitul acestei luni, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi, cu participarea directă a medicilor veterinari zonali, va desfăşura campania de vaccinare antirabică la vulpi în fondurile de vânătoare aparţinând Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi şi ale Direcţiei Silvice Galaţi. Acţiunea se înscrie în cadrul Programului strategic privind supravegherea, controlul şi eradicarea turbării la vulpe în România şi este necesară ca urmare a creşterii numărului de cazuri de rabie în populaţia de vulpi din fondul forestier naţional.
În cadrul campaniei, vaccinul antirabic sub formă de momeli vaccinale pentru vulpi, în cantitate totală de 1.109 doze, va fi răspândit prin distribuţie manuală la vizuină şi se va realiza în jurul localităţilor şi a lacurilor, pe o suprafaţă de 10.819 kmp, în teritoriile celor 43 de fonduri de vânătoare aparţinând AJVPS şi ale Direcţiei Silvice Galaţi. La minim 45 de zile după finalizarea acestei campanii va fi efectuată vânătoarea de vulpi, pentru a se face evaluarea eficienţei vaccinării. În zonele în care se va desfăşura campania, se vor distribui materiale informative de avertizare a populaţiei.
„De la începutul anului şi până acum, 18 gălăţeni au fost vaccinaţi antirabic deoarece erau suspecţi a fi luat rabie prin contactul cu vulpile moarte despre care mai apoi s-a aflat că aveau turbare. Populaţia trebuie să fie atentă acum şi la animalele domestice şi să evite contactul cu orice fel de animal sălbatic, mort chiar, deoarece nu se ştie dacă acesta a avut sau nu turbare. În caz că există suspiciuni că o persoană a intrat în contact cu un animal posibil infectat cu rabie, trebuie să se adreseze Spitalului de Boli Infecţioase”, a declarat dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.
Compartimentul de Promovare a Sănătăţii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi informează populaţia cu privire la campania ce va fi derulată de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi, pentru a face cunoscute câteva aspecte de prevenţie a îmbolnăvirii de rabie la om: trebuie evitat contactul direct cu animale sălbatice sau cu animale domestice necunoscute; la fel, trebuie evitată sacrificarea animalelor care au muşcat; persoanele predispuse la risc de infecţie profesională cum ar fi vânătorii, pădurarii, îngrijitorii în crescătorii, trebuie vaccinate. Dacă o persoană are stare de rău general, astenie, dureri de cap, sensibilitate crescută a pielii, lipsa poftei de mâncare, agitaţie, salivaţie abundentă, contracţie dureroasă a muşchilor faringelui la înghiţirea apei sau la simpla ei vedere, halucinaţii, anxietate, insomnii, apatie, somnolenţă, comă, să se prezinte de urgenţă la medicul de familie sau la camera de gardă a celui mai apropiat spital pentru că decesul poate surveni în maxim 10 zile de la debut.