22 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Limbile străine, comunicarea şi cercetarea filologică, tot mai atractive în programa universitară gălăţeană
Limbile străine, comunicarea şi cercetarea filologică, tot mai atractive în programa universitară gălăţeană

Cu 82 de programe de studiu pentru Licenţă, 60 de programe de studiu masteral şi cinci şcoli doctorale ce coordonează peste 20 de domenii de doctorat, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi a devenit astăzi o forţă în domeniul Educaţiei pe plan naţional, cu largă recunoaştere internaţională, prin multitudinea de proiecte derulate în parteneriat multinaţional.
De departe însă, înfiinţarea Facultăţii Transfrontaliere la Galaţi a sprijinit activ dezvoltarea fulminantă şi expunerea valenţelor europene a Universităţii gălăţene. Totodată, am putea spune că implicarea Universităţii „Dunărea de Jos” în proiectele educaţionale transfrontaliere, pe ambele maluri ale Prutului a dat un nou impuls relaţiilor de bună vecinătate şi cooperare între România, Republica Moldova şi Ucraina. Din păcate, însă, pe moment, conducerea Facultăţii este asigurată interimar.
Nu aceeaşi situaţie este la Facultatea de Litere, facultate cu tradiţie în cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.
De altfel, oferta educaţională diversificată a Facultăţii de Litere a devenit, în ultimii ani, mai mult decât atractivă pentru tinerii care vor să studieze o limbă străină, comunicare sau să facă cercetare filologică de înaltă ţinută.
Plecând de la cele trei domenii de studiu propuse în programă: Limbă şi literatură, Ştiinţe ale comunicării şi Domeniul Limbi moderne aplicate, Facultatea de Litere se reinventează an de an, dezvoltând activ programe şi proiecte naţionale şi internaţionale, care să o facă atractivă noilor generaţii interesate de comunicare, mobilitate şi carieră internaţională. Nu trebuie să uităm să amintim aici, ultimele proiecte dezvoltate prin parteneriate internaţionale solide cu structuri educaţionale recunoscute şi apreciate pe plan mondial.
În acest context, o noutate pentru tinerii studioşi de la Galaţi, graţie convenţiei dintre Agenţia Universitară a Francofoniei (AUF) şi Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, studenţii Facultăţii înmatriculaţi la programele „Limba şi literatura franceză” şi „Limbi Moderne Aplicate” vor studia limba franceză, în anul universitar 2024-2025, cu lectorul Yanis Cozza, masterand în Didactica limbii franceze la Aix Marseille Université, Franţa. Acesta va desfăşura activităţi de dezvoltare a competenţelor de exprimare orală şi activităţi de promovare a culturii şi civilizaţiei francofone în cadrul Centrului de Reuşită Universitară.
Un alt parteneriat benefic la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, dintre Departamentul de Engleză de la Facultatea de Litere UGAL şi Departamentul de Teatru şi Arte Plastice de la Facultatea de Arte - Galaţi a condus la organizarea unor evenimente ştiinţifice cu participare internaţională, ultimul, chiar în această lună.
De asemenea, an de an, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, prin Departamentul de Literatură, Lingvistică şi Jurnalism al Facultăţii de Litere, în colaborare cu Asociaţia Română de Istorie de Presei organizează la Galaţi Conferinţa Internaţională „Presa şi cultura în spaţiul european”.
Pe lângă limbile engleză şi franceză, studenţii Facultăţii de Litere din cadrul UDJG au ocazia să studieze, şi în acest an universitar, elemente de limbă şi cultură italiană, turcă şi chineză sau engleză-americană. Lectorul de limbă şi literatură italiană Carla Alexia Dodi este la Facultatea de Litere pentru al treilea an consecutiv, aprofundând împreună cu studenţii specializarea limbă, literatură şi cultura italiană ca disciplină facultativă. Alţi participanţi interesaţi, de la celelalte programe de licenţă şi masterat fac modulul de limbă italiană ca parte a unui program de perfecţionare atestat cu certificat de competenţe lingvistice.
Colaborarea dintre Universitatea gălăţeană şi cea din Bucureşti, a dat posibilitatea ca, la Facultatea de Litere, să se studieze (facultativ), cel puţin în ultimii trei ani, limba chineză, cu profesor nativ din China.
În acelaşi timp, în baza parteneriatului încheiat între Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi şi Ministerul Educaţiei din Turcia, iniţiat şi mediat de Gülten Abdula Nazare, preşedintele Uniunii Democrate Turce - filiera Galaţi, Facultatea de Litere organizează, de anul trecut, cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie turcă susţinute de un lector sosit din Turcia.
Nu în ultimul rând, prin Programul Fulbright Visiting Scholar 2025-2026!, se suscită interesul profesorilor, cercetătorilor şi studenţilor gălăţeni să descopere noi elemente de limbă, cultură şi civilizaţie americană, prin activităţi curriculare şi extracurriculare. Dar şi să desfăşoare cercetări şi/sau prelegeri în universităţile din SUA.


Articole înrudite