15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Joia Mare, ritualul „spălării picioarelor“ la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi
Joia Mare, ritualul „spălării picioarelor“ la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi

În Joia Mare din Săptămâna Patimilor, când Mântuitorul trimite uncenicii să pregătească sărbătorile pascale, creştinii ortodocşi prăznuiesc patru lucruri: Sfânta spălare a picioarelor, Cină cea de taină, „rugăciunea cea mai presus de fire” şi vânzarea Domnului. În această zi, Domnul a sărbătorit împreună cu ucenicii Paştile Legii Vechi. Înainte de a începe cina, „el singur a spălat picioarele tuturor”. Prin aceasta a vrut să-l facă pe Iuda să se ruşineze, iar celorlalţi să le aducă aminte să se smerească.

La Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, urmând rânduiala sfântă, arhiepiscopul Casian Crăciun, asemeni Mântuitorului, i-a miruit pe cei mai nevinovaţi dintre slujitori, 12 la număr, precum sfinţii apostoli. Numai că, pentru că suntem în plină pandemie, copiilor nu li s-au mai şters şi spălat picioarele în mod tradiţional. Au fost binecuvântaţi cu agheasmă şi li s-au şters mâinile cu ştergar. „Binecuvântat să fie Dumnezeu care a permis revenirea noastră astăzi, când reluăm o tradiţie, care nu e doar o tradiţie, e o lecţie”, a precizat arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian Crăciun. Arhiepiscopul Dunării de Jos şi-a mai exprimat bucuria că, respectând măsurile de prevenire a noului coronavirus, copiii şi credincioşii prezenţi au putut asista la slujbă.

Cei 12 copii care au jucat rol de apostoli au primit mai apoi dulciuri, încălţăminte şi îmbrăcăminte nouă, dar şi produse de igienă. Rânduiala „spălării picioarelor” în Joia Mare se respectă an de an la catedrala Arhiepiscopală din Galaţi. Excepţia a fost anul trecut, în plină pandemie, când ritualul nu s-a putut ţine deloc. Copiii sunt din trei sate gălăţene, activi la ora de religie, dar care sunt din familii mai sărace sau cresc la asistenţi maternali. Aceștia s-au bucurat mult de daruri.

Citeşte şi Joia Mare, ziua în care se înroşesc ouăle


Articole înrudite