16 OCTOMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
ÎPS Casian i-a băgat în şedinţă pe profesorii de religie din Galaţi
ÎPS Casian i-a băgat în şedinţă pe profesorii de religie din Galaţi

În Arhiepiscopia Dunării de Jos a fost organizată miercuri, 09 octombrie 2024, consfătuirea anuală a profesorilor de religie din judeţul Galaţi.
Evenimentul a debutat în Capela Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Andrei” din Galaţi cu o slujbă de mulţumire către Milostivul Dumneze săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, pentru ajutorul oferit preoţilor, cadrelor didactice şi elevilor din Eparhia Dunării de Jos.
Rugăciunea din capelă a continuat cu sedinţa propriu-zisă în Sala de expoziţii temporare „Sergiu Dumitrescu” din cadrul Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos.
La întrunirea prezidată de chiriarhul locului au fost prezenţi inspectorul eparhial din cadrul Sectorului Învăţământ şi Activităţi cu tineretul, inspectorul şcolar pentru disciplina Religie din cadrul ISJ Galaţi, cei aproximativ 140 de profesorii de religie din judeţul Galaţi, precum şi preoţi şi elevi din municipiul Galaţi.
În deschiderea întrunirii, Înaltpreasfinţia Sa le-a vorbit celor prezenţi despre misiunea profesorului de religie în şcoala românească, evidenţiind necesitatea manifestării permanent în viaţă noastră a iubirii faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele nostru.
Părintele Arhiepiscop a mai vorbit şi despre nevoia de cunoaştere şi implicare în multiplele programe şi proiecte pe care biserica le desfăşoară în societate, mai ales a celor desfăşurate cu prilejul evenimentelor naţionale şi eparhiale, dar şi a programelor de ajutorare a semenilor greu încercaţi, un exemplu în acest sens fiind cele desfăşurate în prezent, cu mare atenţie şi consecvenţă, în zona sinistrată din judeţul Galaţi.
Ierarhul a prezentat mai multe imagine de la acţiunile de sprijinirea a semenilor sinistraţi desfăşurate de Biserică şi a evidenţiat nevoia stringentă de transmitere cu dragoste, implicare şi cât mai clar învăţătura de la catedră către sufletele, mintea şi inimile elevilor.
La şedinţă a fost analizată situaţia orei de Religie în contextul misionar actual, accentuându-se exigenţele şi criteriile stabilite prin Hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu privire la îmbunătăţirea actului didactic şi s-a făcut o diagnoză a procesului educaţional la disciplina Religie pentru anul şcolar 2023-2024.
Pe ordinea de zi s-au aflat şi aspecte privind aplicarea noilor programe, utilizarea metodelor moderne de predare - învăţare - evaluare diferenţiate, conform nevoilor educative ale elevului vizând dezvoltarea gândirii critice şi diminuarea riscului de analfabetism funcţional.
Pentru îmbunătăţire actului didactic în noul an şcolar, au fost făcute mai multe propuneri pentru realizarea unui echilibru între didactic şi spiritualitate la orele de religie, care să vizeze abordări diferite în pregătirea pentru viaţa de familie, precum şi reevaluarea parteneriatelor cu parohiile şi implicarea mai atentă a profesorilor de Religie la programele Bisericii.
La final, Arhipăstorul Dunării de Jos le-a mulţumit participanţilor şi i-a binecuvântat pe toţi, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos.


Articole înrudite