06 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Învăţământul universitar gălăţean, în doliu! A murit academicianul prof. dr. docent Radu Miron
Învăţământul universitar gălăţean, în doliu! A murit academicianul prof. dr. docent Radu Miron

Departamentul de Matematică Informatică al Universităţii Dunării de Jos Galaţi anunţă trecerea în nefiinţă a academicianul prof. dr. docent Radu Miron.
"Academicianul prof. dr. docent Radu MIRON s-a născut la 3 octombrie 1927 în comuna Codăeşti, judeţul Vaslui. A obţinut titlul de doctor în matematică în 1956, iar pe cel de doctor docent în 1972.
A fost membru corespondent al Academiei Române din 1991 şi a fost ales membru titular în 1993, precum şi membru de onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei din 2001.
Este absolvent al Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi (1952). Din anul 1950 a activat în cadrul aceleiaşi universităţi şi al Filialei Iaşi a Academiei Române. A fost şef de sector la Institutul de Matematică (din 1963), decan al Facultăţii de Matematică şi Fizică din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi (1972-1976), şef al Catedrei de Geometrie (1976-1998). A fost profesor-invitat la diverse universităţi din Grecia, Egipt, Germania, Japonia, SUA, Rusia, India, Italia, Canada ş.a..
A elaborat metode noi de investigare a fibratelor vectoriale, pe care le-a aplicat în studiul modelelor geometrice din mecanica teoretică. O consecinţă a acestui imens efort ştiinţific a fost introducerea în ştiinţă a unor domenii de interes teoretic şi aplicativ: geometriile Lagrange, respectiv Hamilton, de ordin superior şi spaţiile Finsler de ordin superior. Rezultatele cercetărilor efectuate se regăsesc în peste 250 de articole ştiinţifice şi în cele 30 de cărţi, monografii şi tratate, publicate în ţară şi străinătate. Teoriile şi metodele expuse în cărţile sale au fost aplicate cu succes în cosmologie, biologie şi alte domenii. A pregătit peste 30 de doctori în ştiinţe fizico-matematice, dintre care 12 cetăţeni ai altor ţări.
A pus bazele Seminarului Naţional de Geometrie Finsler şi Lagrange. Este membru-fondator şi primul preşedinte al Societăţii Balcanice de Geometrie.
Universităţile din Constanţa, Craiova, Bacău, Galaţi, Oradea, Tiraspol i-au acordat titlul de Doctor Honoris Causa. În 2003 a primit premiul Opera Omnia al CNCSIS din România pentru întreaga activitate de cercetare.
Acad. Radu MIRON a împărtăşit cu generozitate experienţa şi dragostea sa pentru matematică la peste 50 de serii de studenţi de la Facultatea de Matematică a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, iar prin intermediul funcţiilor pe care le-a deţinut, a contribuit prin personalitatea şi forţa argumentelor sale la îmbunătăţirea sistemului de învăţământ.
Suntem onoraţi că l-am cunoscut şi îi aducem un profund omagiu de recunoştinţă!
Dumnezeu să îl odihnească în pace şi lumină!", a scris pe Facebook, Departamentului MI UGAL.


Articole înrudite