Luni, 16 septembrie, au continuat acţiunile de ajutorarea a persoanelor afectate de inundaţiile din data de 14 septembrie 2024, din judeţul Galaţi.
Cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, activitatea social-filantropică a fost îndreptată către familiile afectate de inundaţii din mai multe localităţi ale judeţului Galaţi, dar şi pentru personalul de intervenţie care lucrează la decolmatarea şi curăţarea caselor afectate.
De la primele ore ale dimineţii, opt autoutilitare au fost încărcate cu 13.000 de litri de apă îmbuteliată şi 9000 de pâini pentru a fi transportate în zona Covurlui, în localităţile calamitate.
Transportul special cu ajutoare umanitare a plecat din faţa Catedralei arhiepiscopale nu înainte de a fi binecuvânate şi stropite cu aghiasmă de către ierarhul Dunării de Jos.
Fiecare maşină a fost însoţită de către protoiereii din cadrul protopopiatelor Galaţi şi Brăila, precum şi de alţi clerici din cele două subunităţi ale Eparhiei Dunării de Jos.
Întrucât arealul distrugerilor provocate de inundaţii este vast, iar multe locaţii ale celor sinistraţi sunt mai greu de accesat în condiţii normale în aceste momente, delegaţia din Arhiepiscopia Dunării de Jos a poposit la mai multe centre parohiale organizate pentru primirea ajutoarelor, unde, împreună cu reprezentanţii Protoieriei Covurlui, a fost stabilită modalitatea de distribuire a sprijinului umanitar.
Pentru o mobilizare şi coorodonare eficientă, la faţa locului a ajuns Părintele Arhiepicop Casian, care a organizat mai multe echipe de intervenţie la casele şi bisericile din zonă pentru a scoate mâlul şi a face o necesară curăţenie.
De sprijinul bisericii au beneficat şi 300 de pompieri, militari şi jandarmi şi alţi voluntari care au primit la prânz hrană caldă prin contribuţia unor cantine parohiale din muncipiul Galaţi.
De asemenea, preoţii şi credincioşii din localităţile respective, care nu au fost afectaţi de inundaţii se alătură efortului depus pentru ajutorarea sinistraţilor şi a celor ce se află în prima linie pentre restabilirea normalităţii în zonele afectare de puhoiul de ape.
Tot luni, ierarhul locului a săvârşit slujba de prohodire pentru robii lui Dumnezeu, Neacşu şi Marcu din localitatea Pechea, decedaţi în urma viiturii din noapte de 13 spre 14 septembrie. Părintele Arhiepiscop a alinat suferinţa şi a întărit duhovniceşte familiile celor doi semeni adormiţi în Domnul, încredinţându-i că toate cele ce se cuvin a fi împlinite pentru îngroparea creştinească se vor realiza prin grija şi contribuţia bisericii lor.
Clerici şi voluntari din protopopiatul Tecuci au lucrat ore bune pentru a scoate nămolul din câteva case din localitatea Slobozia Conachi, urmând să aducă sinistraţilor paturi, lenjerii, părturi şi alte lucruri necesare unui trai normal.
Nu în ultimul rând, voluntari cu multă dragoste faţă de Biserica lui Hristos s-au mobilizat şi, după ce au decolmatat sediul şi incinta Protoieriei Covurlui, cu mută grijă şi disponibilitate au curăţat lumânările şi celelalte obiecte de cult.
În urma sondajul realizat la faţa locului de chiriarhul Dunării de Jos, omenii preferă să ia masa în casele în care sunt găzduiţi. Pentru împlinirea acestei dorinţe a semenilor noştri greu încercaţi, Arhiepiscopia Dunării de Jos va oferi alimentele necesare preparării hranei familiilor care îi găzduisc.
În zilele următoare sunt programate a ajunge alte ajutoare în zonele afectate de inundaţii, prin Centrul eparhial, protoieriile şi parohiile din Eparhia Dunării de Jos, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos.