08 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Hramul parohiei gălăţene „Sfântul Ilie”, în imagini
Hramul parohiei gălăţene „Sfântul Ilie”, în imagini

Sfântul Ilie, unul dintre cei mai importanţi proroci ai Vechiului Testament, se bucură de o evlavie deosebită între credincioşii gălăţeni, fiind cinstit de aceştia ca un mare făcător de minuni şi aducător de ploaie binecuvântată în vreme de secetă aspră.
În fiecare an, biserica din cartierul gălăţean Micro 17, ocrotită de Sfântul Ilie, îmbracă în această zi haine de sărbătoare.
Bucuria duhovnicească a clerului şi credincioşilor din această parohie a fost încununată cu oficierea Sfintei Liturghii la Altarul de vară al bisericii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
La momentul chinonicului, mai mulţi copii îmbrăcaţi în frumosul port tradiţional românesc, au susţinut un microconcert de pricesne şi cântece patriotice.
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre viaţa Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, model al râvnei, al dragostei şi al slujirii lui Dumnezeu.
Continuând o frumoasă tradiţie care a prins contur în urmă cu opt ani, curtea bisericii parohiale s-a transformat într-o grădină a bucuriei, a tradiţiilor şi a culorilor, spre încântarea întregii comunităţi.
Numeroşi copii, îmbrăcaţi în straie de sărbătoare, atât liceeni cât şi elevi de şcoală generală, au participat la diverse ateliere cu specific tradiţional: ţesut, împletit, pictură pe ceramică, lemn şi sticlă, modelat de colăcei specifici zonei Dunării de Jos.
Copiii mai mari i-au îndrumat cu entuziasm pe cei mai mici, printre care s-au aflat şi 20 de tineri proveniţi din medii sociale defavorizate, asistaţi în cadrul Fundaţiei „Familia” din municipiul Galaţi, cu care parohia se află într-un parteneriat pentru desfăşurarea de activităţi social-filantropice şi cultural-educative.
La eveniment a participat şi un grup de tineri şi bunici din localitatea Vameş, judeţul Galaţi, împreună cu preotul din comunitatea lor parohială, implicaţi în multe activităţi cu specific tradiţional.
Ajuns la cea de-a 8-a ediţie, Târgul de Sfântul Ilie, organizat în curtea bisericii parohiale, a cuprins o expoziţie de vase tradiţionale şi obiecte populare, în cadrul căreia au fost amenajate diverse standuri de prezentare a modalităţilor de pictat icoane şi de realizat vase de lut, ţesături şi produse de panificaţie.
Expoziţia a fost realizată cu spijinul mănăstirilor Adam şi Lacu Sărat, a grupului de tineri din localitatea Vameş şi a unor artişti populari din zonă.
După slujbă, credincioşii prezenţi au fost miruiţi, au primit iconiţe şi au fost invitaţi la tradiţionala agapă frăţească, iar celor mici le-au fost împărţite pachete cu dulciuri.
De asemenea, prin grija şi implicarea membrilor Consiliului şi Comitetului parohial au fost oferite pachete cu alimente vârsnicilor nevoiaşi din parohie şi masa de prânz pentru asistaţii din cadrul „Fundaţiei de Sprijin a Vârstnicilor” din Galaţi, iar 20 de copii care provin din familii cu posibilităţi materiale reduse au beneficiat în zilele premergătoare hramului de o excursie la Marea Neagră, prilej cu care au fost vizitate mai multe obiective bisericeşti şi turistice din zona Dobrogei, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Imagini, mai jos!


Articole înrudite