Guvernul a aprobat, joi, 8 decembrie 2022, acordarea unui sprijin de 1.400 lei pentru facturile la energie în 2023. Peste 3,9 milioane de persoane vor beneficia de cardul de energie. Sprijinul de 1.400 de lei se va acorda în două tranşe, de 700 lei fiecare, acordate în februarie şi septembrie 2023, pentru ca populaţia vulnerabilă să îşi poată plăti facturile la energie.
Banii vor veni din fonduri europene, a anunţat ministrul Proiectelor Europene Marcel Boloş care a precizat că se pot deconta toate formele de energie, inclusiv lemne de foc.
Astfel, se va acorda un sprijin populaţiei vulnerabile pentru compensarea preţurilor la energie, în valoare nominală de 1.400 lei, care poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 şi este acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranşe astfel:
– 700 lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 1 ianuarie 2023 – 30 iunie 2023;
– 700 lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 1 iulie 2023 – 31 decembrie 2023.
Sprijinul va compensa preţul la energie indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire.
Sprijinul se acordă sub forma unui card de energie, tipărit şi distribuit de către Poşta Română. Cardul de energie oferă dreptul beneficiarului să efectueze plăţi prin serviciul de mandat poştal asigurate de Poşta Română, pentru decontarea datoriilor curente şi/sau restante pe care acesta le are către furnizorii de energie.
Sprijinul se acordă persoanelor aflate în risc de sărăcie care îndeplinesc condiţiile de venit mediu pe membru de familie şi de vârstă pentru a beneficia de sprijin în vederea compensării preţului la energie. Aceste categorii de persoane sunt următoarele:
a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani şi ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum şi pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă şi ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
b) persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
c) familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010,republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
d) familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare.
În cazul în care la un loc de consum domiciliază unul sau mai mulţi beneficiari, sprijinul pentru compensarea preţului la energie se acordă o singură dată pe loc de consum, indiferent dacă acesta este sau nu titularul contractului de furnizare, condiţionat ca locul de consum să coincidă cu domiciuliul sau domiciliul declarat.
În situaţia în care la un loc de consum la care domiciliază unul sau mai mulţi beneficiari, au domiciliul şi alte persoane care nu se încadrează în categoriile de beneficiari prevăzuţi, se iau în calcul şi veniturile acestora. În cazul în care media veniturilor per locuitor/gospodărie este mai mare de 2.000 de lei, pentru punctul de consum respectiv nu se acordă card de energie.
Ministrul Marcel Boloş a explicat mecanismul prin care o persoană îşi va plăti facturile cu ajutorul acestui card.
„Cardul va fi obligatoriu, pentru că dă dreptul titularului de card să beneficieze de compensarea preţului la energie. Apoi, factura care vine lunar acasă şi pe care decide beneficiarul – orice locuinţă are mai multe tipuri de consumuri energetice, de la energia electrică până la încălzire, gaze naturale – şi beneficiarul decide pe care dintre facturi decide să o achite din cei 700 lei. Cu documentele justificative, împreună cu cardul pentru energie şi cu cartea de identitate se poate prezenta la oficiul poştal. Acolo, oficiul poştal completează documentele necesare şi eliberează o dovadă privind plata de sume în mandat poştal pentru a certifica că operaţiunea are loc. Pe de o parte avem prima modalitate la oficiul poştal.
Iar cea de-a doua este direct prin intermediul poştaşului, care completează documentele necesare, eliberează aceeaşi dovadă şi de acolo revine responsabilitatea Poştei Române pentru a opera plăţile către furnizorii de energie.
Am ales această modalitate pentru ca toate formele de energie, toate facturile pe care le primeşte o persoană considerată vulnerabilă să poată să efectueze plăţi către furnizorul de energie pe care şi-l doreşte.
Mai mult, ne-am gândit la persoanele vârstnice, care în această perioadă o duc cel mai greu şi care locuiesc la blocuri, care în această perioadă au factura la căldură cea mai mare. De această dată pot să spun că pot, din ajutorul nostru pentru compensarea preţului la energie, să plătească factura.
Factura care ajunge de la operatorul care furnizează serviciul de alimentare termică ajunge la asociaţia de proprietari şi, de acolo, asociaţia de proprietari eliberează un certificat de validare a datoriei faţă de furnizorul de energie termică şi cu respectivul certificat se operează la Poştă aceste plăţi în mandat poştal”, a spus Marcel Boloş.
Aşadar, beneficiarii ajutorului vor putea plăti cu cardul de energie, prin serviciul de mandat poştal asigurat de CN Poşta Română SA, datorii curente şi/sau restante către furnizorii de energie. Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene va asigura fondurile pentru acordarea acestor ajutoare prin virarea sumelor în contul bancar al CN Poşta Română SA.