22 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Vremea s-a răcit, gogonelele şi pepenaşii se găsesc din belşug pe tarabele pieţelor, tot ce mai rămâne de făcut este punerea la borcane pentru sezonul rece. Gospodinele freamătă prin pieţe şi magazine în căutarea preţurilor bune la legumele şi borcane. Gogonelele se găsesc la preţuri cuprinse între 1 leu şi 2 lei. Preţul variază în funcţie de piaţă şi mărimea gogonelelor. Bineînţeles că preţul se poate negocia cu pieţarii "numai pentru cantităţi care depăşesc 15 kilograme", spune domnul Maricel, comerciant de legume.

Pepenii pentru murat se găsesc la preţuri cuprinse între 1,5 şi 2,5 lei. Doamna Maria, care vinde pepeni în piaţa din Micro 19, ne dezvăluie un secret pentru conservarea pepenilor fără bătăi de cap: „La un litru de apă se pune o lingură de sare şi, ca să nu mă mai chinui toată iarna să vântur moarea, pun apa fiartă şi răcită. Zeama va rămâne limpede chiar dacă murăturile vor ajunge până în primăvară, când vremea se încălzeşte. Pentru aromă mai pun ţelină, care să aibă şi rădăcină şi frunză, rădăcină de pătrunjel, ceapă şi morcovi". Un alt lucru important este recipientul în care se pun la conservat murăturile, care nu trebuie să fie din plastic. Cel mai comod şi la îndemână este folosirea borcanelor de sticlă, care se găsesc la toate dimensiunile. Şi mai potrivit este butoiul de stejar, acolo unde se poate. Preţul borcanelor este cuprins între 1,2 lei pentru borcanul de 300 mililitri şi 9 lei pentru un borcan potrivit pentru murături de 4.250 de mililitri.

Evitaţi conservanţii!

Deşi scurtează considerabil procesul de punere la borcane, conservanţii sunt de evitat pentru că sunt doar prafuri artificiale, care scad calitatea nutritivă a murăturilor. Dacă se recurge la câteva "artificii", precum boabele de muştar, usturoiul sau crenguţele de cireş, murăturile vor căpăta arome deosebite în mod natural. Sarea trebuie să fe şi ea grunjoasă şi nicidecum iodată, pentru că îngreunează procesul de fermentaţie.


Articole înrudite