Floarea de cireş, sau sakura, este floarea copacilor din Prunus subgenul Cerasus. „Sakura” se referă de obicei la florile cireşilor ornamentali, cum ar fi soiurile de Prunus serrulata, nu la copacii cultivaţi pentru fructele lor, potrivit wikipedia.ro.
Sakura este numele florii cireşului japonez (Prunus serrulata, Prunus x yedoensis, Prunus sargentii, Prunus speciosa). Florile sunt admirate pentru frumuseţea lor, iar lemnul este întrebuinţat pentru mobilă de înaltă calitate, sculptură sau pentru imprimatul stampelor.
Sakura este indigenă în Japonia, China, Coreea şi India, dar poate fi găsită şi în Filipine, Canada, SUA, Germania, Marea Britanie etc.
Pe când floarea de cireş simbolizează în China frumuseţea feminină, în Japonia ea simbolizează mai degrabă natura efemeră a vieţii. În timpul celui de al Doilea Război Mondial, sakura a fost folosită de autorităţile japoneze pentru întreţinerea sentimentelor naţionaliste şi militariste în rândul populaţiei. Piloţii sinucigaşi kamikaze îşi pictau câteodată flori de sakura pe avioane sau luau cu ei crengi de sakura. Simbolismul legat de Japonia este într-atât de puternic încât, de exemplu, în Coreea cu prilejul aniversării a 50 de ani de la eliberarea de sub ocupaţia japoneză, autorităţile coreene au tăiat toţi pomii sakura din grădina Palatului Gyeongbok din Seul care fuseseră plantaţi de autorităţile coloniale japoneze.
Nici Galaţiul nu este ocolit de frumuseţea acestui fenomen, pe care vă invităm să îl admiraţi în Galeria de imagini de mai jos! ↓ foto credit: DO